Linkovi

Janković: Izbeglice nisu teroristi


Žena pokušava da zaštiti ćerku tokom sukoba sa grčkom policijom u blizini granice sa Makedonijom, 22. novembar 2015.
Žena pokušava da zaštiti ćerku tokom sukoba sa grčkom policijom u blizini granice sa Makedonijom, 22. novembar 2015.

Danas je u Beogradu održana konferencija o zaštiti prava izbeglica i migranata, na kojoj je poručeno da se izbeglice nisu isto što i teroristi i da te dve stvari moraju da se razdvoje.

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je danas da činjenica da se među milionima izbeglica mogu naći i teroristi ne sme da bude razlog da se sve izbeglice posmatraju na takav način.

Na otvaranju međunarodne konferencije o zaštiti prava izbeglica i migranata, Janković je rekao da to što među milionima onih koji traže utočište mogu biti sakriveni i oni od kojih izbeglice beže, ne čini izbeglice teroristima, kao što ni teroriste ne čini izbeglicama to što se kriju među njima.

"Moramo biti sposobni da odvojimo to dvoje, između ostalog i uspostavljanjem pouzdanih i brzih kanala tačnih informacija. Jasno je da je jedino pravo i održivo rešenje prestanak razloga zbog kojih izbeglice beže iz svojih zemalja", rekao je Janković.

Šef Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava Mihael Georg Link je upozorio da ne smeju preovladati populistička gledišta kojima se izbeglice izjednačavaju sa teroristima. On je naglasio da migranti moraju da poštuju prava i običaje zemalja u koje dolaze, ali je dodao da sa tim ljudima treba postupati na human način.

"Moramo da tretiramo izbeglice kao ljudska bića i ne smemo da mešamo pitanje terorizma i borbe protiv terorizm sa izbegličkom krizom. Slažem se u potpunosti sa tim. Većina izbeglica i migranata beži od terora kakav se dogodio u Parizu", ističe Link.

Stalni predstavnik UN-a u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je ocenila da izbeglice imaju i prava i obaveze i da bi se trebalo koncentrisati i na jedno i na drugo. Po podacima UN-a koje je iznela, prošle godine je 60 miliona ljudi bilo prisiljeno da napusti svoje domove zbog nasilja.

Evropa treba da ima na umu da su Turska, Liban i Jordan primili više od četiri miliona izbeglica iz Sirije, dodala je Vojačkova Solorano.

XS
SM
MD
LG