Linkovi

Oduzimanje imovine i ratnim zločincima


kojom počinje zajednički projekat Saveta Evrope i Evropske unije u borbi protiv organizovanog kriminala

Evropska unija i Savet Evrope počeli su danas u Beogradu obuku pripadnika Jedinice srpske policije za finansijske istrage i Direkcije Ministarstva pravde za upravljanje oduzetom imovinom radi efikasnije primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Istovremeno, na skupu koji se bavio upravo oduzimanjem imovine stečene kriminalom, tužilac za ratne zločine najavio je da će se ovaj zakon primenjivati i na optužene za ratne zločine.

Uz ocenu da je primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom jedan od najznačajnijih rezultata Vlade u prve dve godine, ministri pravde i policije poručili su da je taj zakon zadao snažan udarac kriminalu, jer se "prvi put u Srbiji kriminal ne isplati".

Otvarajući konferenciju o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnih dela, ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je deo oduzete imovina ustupljen drugim državnim organima, deo se rentira i država ubira prihode, a deo koristi za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva:

"Efekti primene zakona su impresivni. Posebno bih istakla da vrednost zaplenjene imovine do danas iznosi 150 miliona evra. Takođe napominjem da je po okončanju sudskog postupka i donošenja pravosnažne presude, u dva slučaja doslo do trajnog oduzimanja imovine stečene izvršenjem krivičnog dela".

Prema podacima koje je izneo ministar policije Ivica Dačić, Jedinica za finansijsku istragu je za godinu dana postojanja obavila 35 istraga nad 323 lica, pod istragom su bile 434 kuće, stanova, poslovnih prostora i drugih objekata, 345 automobila, motora i teretnih vozila, kao i više od devet miliona evra i 20 miliona dinara:

"Smatram da je dosadašnji rad jedinice za finansijske istrage primer dobre saradnje svih državnih organa angažovanih u borbi protiv organizovanog kriminala. Tu pre svega mislim na saradnju sa tužilaštvima, a posebno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, s kojim su u kratkom vremenskom periodu postignuti rezultati koji su respektabilni ne samo u okruženju, već i na međunarodnom nivou".

A tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević poručio je da i Tužilaštvo primenjuje Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom u dva slučaja okrivljenih za ratne zločine. Vukčević nije precizirao o koja dva slučaja je reč, ali su se u javnosti pojavile informacije da se radi o pripadnicima Škorpiona i takozvane Gnjilanske grupe:

"Koliko sam obavešten, neki od okrivljenih koji su dobili višegodišnje kazne zatvora su žešće reagovali na kazne oduzimanja imovine nego na one kazne zatvora".

Kako je rekao Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, Srbija je napravila značajan korak prema EU, ali mora i dalje da napreduje u domenu vladavine prava, kojom bi se obezbedila sigurnost građana, neometan pristup pravdi i zaštita od organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG