Linkovi

Tadić: Status kandidata glavni cilj


Učesnici dvodnevne Ambasadorske konferencije u Beogradu

Najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije i u 2011-toj i u narednim godinama je Evropska unija, to jest proces evropskih integracija i sve reforme koje se u tom kontekstu odvijaju, poručio je danas predsednik Srbije Boris Tadić.

Obraćajući se učesnicima Ambasadorske konferencije, koja je danas počela u Beogradu, Tadić je istakao da je glavni cilj u ovoj godini sticanje statusa kandidata za članstvi u EU:

"Jedan drugi cilje jeste dobijanje datuma za početak pregovora, ali ovog trenutka je teško definisati da li je on realističan u 2011-toj ili 2012-toj godini. U svakom slučaju dobijanje stausa kandidata za članstvo je najvažniji zadatak naše diplomatsko konzularen mreže, naše zemlje, naše Vlade."

Po rečima Tadića Kosovo je drugi spoljnopolitički prioritet, koji proističe iz Ustava i kompleksnih istorisjkih odnosa.

Odgovori na Upitnik EU 31. januara: Vuk Jeremić
Odgovori na Upitnik EU 31. januara: Vuk Jeremić

Otvarajući jutros Ambasadorsku konferenciju, šef srpske diplomatije je najavio da će 31. januara Vlada Srbije podneti odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji, a u 2011-toj, po rečima Jeremića, Srbija će da nastavi da radi na ostvarenju četiri spoljnopolitička prioriteta:

"Prvi je rad na daljim evrointegracijama, drugi je nastavak mirne odbrane ustavnog poretka, treći konsolidovanje regionalne stabilnosti i saradnje i četvrti saradnja i produbljivanje ekonomskih odnosa širom sveta. Srbija će na ovim prioritetima raditi snažeći bilateralne odnose širom sveta, koji iz srpske perspektive stoje na četiri glavna stuba: Brisel, Moskva, Peking i Vašington."

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda je istakao da članice EU nemaju pravo da kažu da je Unija umorna od proširenja. On je izrazio nadu da će EU uskoro početi pregovore o pristupanju sa Srbijom, a Srbiju je pozvao da nastavi sa reformama.

Podršku evropskim integracijama Srbije pružio je i novi francuski ministar za evropske poslove Loran Vokije, a mađarski šef diplomatije Janoš Martonji je poručio da će Mađarska, koja je od 1. januara preuzela predsedavanje Unijom, učiniti sve što može da u predstojećih šest meseci pomogne u približavanju Srbije i celog regiona Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG