Linkovi

Proslavljen Božić u Srbiji


Srpski patrijarh Irinej služi svetu Bozicnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, u prisusutvu mnogobrojnih gradjana i državnih zvaničnika.

Širom Srbije danas je, po julijanskom kalnedaru proslavljen veliki hrišćanski praznik Božić. Liturgiju u Sabornoj crkvi služio je patrijarh srpski Irinej, a nakon službe pročitana je Božićna poslanica SPC u kojoj se Srbima na Kosovu preporučuju da ostanu na svojim ognjištima.

Uz Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju, Svetu Goru, grčke staro-kalendarce i egipatske Kopte, Božić su danas proslavili i vernici Srpske pravoslavne crkve. Širom Srbije održana su bogosluženja, a u Beogradu, u Sabornoj crkvi božićnu liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej.

Litugiji su, uz mnogobrojne vernike, prisustvovali i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, ministar policije Ivica Dačić, lider naprednjaka Tomislav Nikolić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Starešina Saborne crkve Petar Lukić pročitao je na kraju liturgije Božićnu poslanicu, u kojoj je je patrijarh Srpske pravoslane crkve, između ostalog Srbima na Kosovu i Metohiji preporučio da istraju na Kosovu i ostanu na svojim ognjištima:

"Ni radost naša nije potpuna – ona je osenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na našem raspetom Kosovu i Metohiji. Ta zbivanja mute skladni poj pesme i prete da mir i strpljenje pretvore u nespokojstvo i netrpeljivost."

U centru Beograda, kod Terazijske česme održano je već tradicionalno lomljenje božićne česnice, teške 50 kilograma, u kojoj su bila tri zlatnika. Događaju koji se održava 21. put po redu prisustvovalo je više stotina Beograđana, među kojima je bilo najviše penzionera i dece.


XS
SM
MD
LG