Linkovi

Tadić za poboljšanje bilateralnih odnosa Srbije i Bugarske

  • Rade Ranković

Premijer Bugarske i predsednik Srbije tokom današnjeg susreta u Beogradu

Premijer Bugarske Bojko Borisov doputovao u posetu Beogradu i razgovarao sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem. Ministri policije Bugarske i Srbije potpisali sporazum o formiranju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine.

Mirko Cvetković i Bojko Borisov, premijeri Srbije i Bugarske razgovarali su danas u Beogradu o evropskim integracijama regiona, kao i o poboljšanju, pre svega ekonomskih odnosa i zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala. Istovremeno, ministri policije dve zemlje, Ivica Dačić i Cvetan Cvetanov, potpisali su sporazum o osnivanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine.

Kako je istakao premijer Bugarske ovaj sporazum omogućava međusobnu saradnju nadležnih službi dveju zemalja i razmenu podataka u realnom vremenu u cilju borbe protiv šverca narkotika, duvana, ljudi i organizovanog kriminala uopšte:

Ministri unutrašnjih poslova Bugarske i Srbije
Ministri unutrašnjih poslova Bugarske i Srbije

"Mi ćemo se međusobno pomagati, jer poznat je i moj stav, i stav moje Vlade i moje partije, da bi Balkan mogao da liči na Evropu jedino kada se mi udružimo, i kada i Srbija i Hrvatska postanu članice EU."

Dva premijera su, kako je rekao Cvetković, razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, poboljšanju međusobne trgovine i investicija, kao i mogućim zajedničkim projektima u energetici–zajedničkoj hidro-centrali na Dunavu i eventualnom učešću Srbije u izgradnji nuklearke u Bugarskoj:

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti saobraćaja i tu je posebno bio apostrofiran Koridor 10, za koji znate da je jedan od prioriteta ove Vlade, i da mi nastojimo da ga završimo do kraja mandata u celini ili da dovedemo to skoro do pred sam kraj. A isto tako Bugarska će uraditi deo od oko 60 kilometara", naglasio je srpski premijer.

Sa premijerom Bugarske večeras je razgovarao i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je ocenio da su bugarsko priznanje nezavisnosti Kosova, kao i veoma aktivna podrška Bugarske kosovskim Albancima u okviru regionalnih i evropskih organizacija ozbiljno uzdrmali odnose sa Srbijom.

Kako je saopštila pres služba predsednika, Tadić je Borisovu preneo spremnost Srbije da sa bugarskom vladom intenzivno radi na vraćanju bilateralnih odnosa na najviši nivo i izrazio očekivanje da će Bugarska pokazati ubuduće mnogo veću uzdržanost prema Kosovu.

XS
SM
MD
LG