Linkovi

Hejg traži povlačenje rezolucije


Britanski šef diplomatije i predsednik Srbije tokom susreta u Beogradu
Britanski šef diplomatije i predsednik Srbije tokom susreta u Beogradu

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg, koji je danas boravio u Beogradu, zatražio povlačenje srpske rezolucije i podnošenje nove, usaglašene rezolucije za sednicu UN. Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić odgovorio da povlačenje rezolucije nije opcija, ali da je Srbija spremna da razgovara sa svim činiocima, ukljućujući i EU, kako bi se postigla što šira podrška za rezoluciju.

Nakon prošlonedeljne posete nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea, u Beograd je danas doputovao i britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg donoseći sličnu poruku - da je potrebno usaglasiti predlog rezolucije o Kosovu i da je za to potrebna nova rezolucija, zbog čega bi Srbija trebalo da povuče svoj predlog podnet u UN.

Hejg je posle današnjih susreta sa predsednikom i premijerom Srbije i nekoliko ministara u Vladi istakao da nisu približeni stavovi o Kosovu, ali da je bilo značajne razmene mišljenja:

"Ovo nisu bili pregovori, ovo je bio razgovor da bismo se uverili da se potpuno razumemo. Ono što bismo mi voleli je da Srbija o ovom pitanju blisko saradjuje sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton o putu kojim EU i Srbija mogu da krenu zajedno. Mi to očekujemo taj put."

Srpski i britanski šef diplomatije
Srpski i britanski šef diplomatije

Hejg je rekao da postoji saglasnost da je mesto Srbije i celog Zapadnog Balkana u EU, ali i da je zabrinut da će, ako to ne uspe da se uradi, Srbija biti uhvaćena između svoje prošlosti i budućnosti.

Kako je, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, uprkos neslaganju oko pitanja Kosova, postoji zajednička vizija zapadnog Balkana u EU. Ipak, Jeremić je rekao i da za Srbiju povlačenje rezolucije nije opcija:

"Ali spremni smo da na konstruktivan način sagledamo svačije predloge, da kroz intenzivan dijalog i proširenu saradnju sa svim međunarodnim činiocima učinimo sve što je u našoj moći da rezolucija dobije što je moguće širu podršku u Generalnoj skupštini UN."

Predsednik Srbije Boris Tadić je tokom susreta sa britanskim šefom diplomatije poručio da je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali ne i da prizna nezavisnost Kosova.

Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je Tadić rekao da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i naveo da se Srbija zalaže da do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG