Linkovi

NBS smanjila obavezne devizne rezerve


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je obaveznu deviznu rezervu banaka na dugoročne izvore finansiranja, a cilj te mere je da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije, blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, izjavio je danas guverner NBS Dejan Šoškić.

Mere štednje koje je nedavno usvojila Vlada Srbije su dobar signal da se ne zapostavlja vrlo važan problem, ali, kako je danas ocenio guverner Dejan Šoškić, to će vrlo verovatno biti nedovoljno da se prihodi i rashodi zemlje dovedu u održivi sklad.

Od budućih poteza vlade i spremnosti na reforme fiskalne politike dobrim delom će zavisiti šta će se dešavati na deviznom tržištu, odnosno sa kursom dinara, rekao je Šoškić pred novinarima:

"Očekujemo da je to samo prvi korak, da će svakako formiranje nove vlade da predstavlja trenutak kada će se doneti konkretnije i ozbiljnije mere po pitanju fiskalne konsolidacije zemlje. I u ovoj godini, i za naredne godine."

Kako je procenio guverner inflacija će u narednom periodu nastaviti da pada, u aprilu će se spustiti na najniži nivo, a do kraja godine bi trebalo da bude u zoni inflacionog cilja, kaže Šoškić.

Po njegovim rečima međunarodno finansijsko tržište prati održivost ekonomske politike svake zemlje, a neizvesnosti i rizici utiču i na priliv i odliv investicija, što se zatim odražava i na kurs:

"Kurs od preko 107 dinara za evro dostignut je još oktobra meseca 2010-te godine. Biolo kakva agresivnija intervencija po pitanju održavanja stabilnosti na deviznom tržištu na nižim nivoima deviznog kursa ni na koji način na bi mogla biti pravdana, posebno u situaciji kada je inflacija u zoni opadanja."

Narodna banka ostaje pri proceni da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u ovoj godini biti skromnih 0,5 odsto, što je, po oceni guvernera uspeh, s obzirom na situaciju u evrozoni i okruženju.

Brži ekonomski rast, vođen neto izvozom očekuje se u 2013. godini, i to sa poboljšanjem ekonomske situacije u zemljama koje su glavni trgovinski partneri Srbije i iz kojih dolaze strane direktne investicije, rekao je Šoškić.

SSosskich: Snizzavanje obavezne rezerve smanjuje kamate

XS
SM
MD
LG