Linkovi

Špindeleger: Podrška za forum o Kosovu


Ministri inostranih poslova Srbije i Austrije Vuk Jeremić i Mihael Špindeleger na pocetku sastanka u Beogradu.
Ministri inostranih poslova Srbije i Austrije Vuk Jeremić i Mihael Špindeleger na pocetku sastanka u Beogradu.

Punopravno članstvo Srbije u EU je realistično i ostvarljivo i ako Beograd uradi svoj domaći zadatak, to će se i dogoditi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger tokom posete Beogradu.

Austrijski vicepremijer i ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger poručio je da napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji ostaje u tesnoj vezi sa rešavanje problema Kosova. Tokom današnje posete Beogradu on je izrazio uverenje da će Srbija u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU i dodao da je Austrije spremna da u rešavanju problema Kosova podrži i organizovanje novog foruma za pregovore Beograda i Prištine:

"Ne bih želeo da kažem da je to preduslov za nešto, već da smo spremni da podržimo bilo koje rešenje koje bi rešilo probleme. Dakle, ako bi za rešenje problema Kosova bilo potrebno održavanje novog foruma, mi smo za to spremni. Ali, ponavljam, to nije nikakav uslov", istakao je Špindeleger.

Posle susreta sa gostom iz Austrije potpresednik srpske Vlade Božidar Đelić je istakao da je Srbija svesna da se pitanje Kosova mora rešiti pre ulaska u EU, kao i da priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iz 2008. ne može biti to rešenje:

"Srbija želi da se pronađe istorijski kompromis sa kosovskim Albancima, jer verujemo i da je ovo što se desilo ovog leta i na jesen još jednom pokazalo da su jedina održiva rešenja ona do kojih se dolazi kroz dijalog", ocenio je Djelić.

"Dijalog je jedini prostor, jedini način da se dođe do rešenja za Kosovo i Srbija je od samog početka u potpunosti posvećena tom procesu", istakao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

A posle današnje sednice, iz Vlade Srbije je stigla najava da će biti predloženo da sednica Skupštine Srbije o Kosovu bude održana iduće srede, 2. novembra, kao i da će Vladin izveštaj o Kosovu poslanici dobiti najkasnije sutra ujutru:

"Vlada je danas ocenila da odluka opštinskih rukovodstava na severu Kosova i Metohije da omoguće snabdevanje KFOR-a značajno doprinosi rešavanju problema u Pokrajini. Vlada smatra da je nesmetani rad međunarodnih misija na Kosovu, pod uslovom da se vrate u statusno neutralne okvire, važno za stabilizovanje prilika u južnoj pokrajini" istakao je Milivoje Mihajlović, šef Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Konačno, šef Pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović se danas sastao sa novim šefom UNMIK-a Faridom Zarifom i tom prilikom njih dvojica su se složili u oceni da je neophodno normalizovati situaciju na severu Pokrajine kao i da bi nalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu omogućilo bi nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG