Linkovi

Braser: Srbija važan igrač na evropskoj sceni


An Braser, predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, An Braser ocenila tokom posete Beogradu da je Srbija, kao kandidat za člana EU i predsedavajući OEBS-a, važan igrač na evropskoj sceni.

Predsednica Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope An Braser izjavila je danas da Kosovo nije podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, ali je ocenila da bi stanovnicima Kosova trebalo omogućiti jednaka prava.

Tokom današnjih razgovora u srpskom parlamentu, Braser je rekla da se trenutno, uz pomoć Srbije razvijaju programi SE na Kosovu, i da su oni usmereni na zaštitu ljudskih prava i demokratije.

"Mi osposobljavamo građane Kosova da imaju ista prava i da budu zaštićeni konvencijom o ljudskim pravima. Trenutno i jesu zaštićeni, ali pošto Kosovo nije članica Saveta Evrope građani nemaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", rekla je Braser.

Uz pohvale za započete reforme u Srbiji, Braser je istakla da se ne sme stati na pola puta, a po njenoj oceni, u prioritete na kojima mora da se radi spadaju dalja reforma pravosuđa, dalji rad na obezbeđivanju vladavine prava i ljudskih prava, a posebno na sprovođenju zakonodavstva u borbi protiv diskriminacije.

Po njenim rečima sloboda štampe je u osnovi sloboda i prava, a demokratije nema bez slobode izražavanja. Moramo znati vlasnike medija, jer, ako se to ne zna, rizik od manipulacije je dalekio veći, ocenila je Braser.

"Pluralizam medija je vrlo važan. Ali, još mnogo toga treba da se uradi na tom polju: pre svega, da se mediji učine transparentnim i da se znaju vlasnici medija. I drugo – da se zaštite novinari", poručila je Braser.

Ocenjujući današnju posetu An Braser parlamentu Srbije, poslanici vladajuće koalicije su istakli da njeno obraćanje Skupštini predstavlja potvrdu reformskih procesa i uspešnih evopskih integracija koje sprovodi Vlada.

A uz pitanje o kojoj je zemlji pričala Braser, poslanici opozicije smatraju da delovi iz njenog saopštenja, odnosno ono kako je predstavljena situacija u Srbiji, ne odgovaraju realnosti. Povlađivanjem vlastima, čini se šteta građanima Srbije, ocenjuje opozicija.

XS
SM
MD
LG