Linkovi

Privreda Srbije u recesiji od 2014.


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je danas da je privreda Srbije u recesiji od 2014. godini, da je zabeležen pad pri-vredne aktivnosti od 1,7 odsto, a da će mere štednje samo produbiti po-stojeću recesiju.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena ocena Fiskal-ne strategije Vlade od 2015-te do 2017-te, Petrović je, govoreći o suficitu budžeta u januaru, rekao da se radi o sezonskom efektu:

"Do ovog suficita u januaru i par dana posle toga – to se zna da je to sezonski efekat, da to svake godine imamo. I postojao je suficit – 2013. je Dinkić bio ponosan na taj suficit. Dodatni efekat su svakako plate i penzije, koje su se smanjile.", ukazao je Petrović

Po oceni Petrovića, Vladin oštar plan za ozdravljenje javnih finan-sija i reforme u javnom sektoru nije dovoljan za stabilizaciju javnog duga do 2017-te godine, već će konsolidacija morati da obuhvati i 2018-tu godinu.

Kako smatraju u Fiskalnom savetu, najrizičnije je sprovođenje dva bloka reformi – uvođenje reda u poslovanje Srbijagasa, EPS, Železnice i rešavanje sudbine Železare i petrohemijskog kompleksa, kao i smanjiva-nje broja zaposlenih u javnom sektoru:

"To zaustavljanje javnog duga neće se ostvariti u trogodišnjem periodu, kako predviđa Strategija. Ozdravljenje javnih finansija moraće da traje najmanje četiri godine, i da će i u 2018. godini biti neophodno dodatno smanjenje deficita." rekao je Petrovic

Na pitanje o tome šta će biti sa programom sa MMF, ukoliko se ne reši sudbina Železare i petrohemijskog kompleksa, predsednik Fiskalnog saveta je rekao da se mogu dogoditi dve stvari - da se ne potpiše program sa MMF ili da se potpiše sporazum, a kod prve revizije u maju da se vidi kako ide dalje.

XS
SM
MD
LG