Linkovi

Dvojica braće izvršila napade u Briselu


Racija belgijske policije u naselju Anderleh u Briselu, 23. mart 2016.
Racija belgijske policije u naselju Anderleh u Briselu, 23. mart 2016.

Belgijski federalni tužilac Frederik Van Leuv potvrdio je da su dvojica braće, Halid i Ibrahim el-Bakraui bili bombaši samoubice.

Belgijske vlasti nastavljaju potragu za muškarcem koji je učestvovao ali nije poginuo u jučerašnjim napadima u Briselu, u kojima je ubijena najmanje 31 osoba a ranjena još 271. Vlasti su identifikovale dvojicu braće koja su izvršila samobilačke napade na briselskom aerodromu i metro stanici, ali još nije utvrdjen identitet dvojice napadača – od kojih je jedan poginuo a drugi je u bekstvu.

U medjuvremenu, na trgu Plas de la Burs u centru Brisela gradjani su odali poštu žrtvama. Mnoge porodice u Briselu i dalje tragaju za svojim voljenim koji su nestali u napadima...

"Nemam reči da izrazim šta osećam. Istina je da smo već navikli da vidimo ovakve napade ali kada se dogodi kod kuće, utisak je mnogo snažniji, osećate da učestvujete u svemu. Ovde smo jer je to najmanje što možemo da uradimo za žrtve”, izjavila je Karolin Leden, stanovnica Brisela.

Kao i u slučaju pariskih napada u novembru, ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napade koji su se dogodili četiri dana pošto je u Briselu uhapšen Sala Abdeslam glavni osumnjičeni za napade u Parizu.

Belgijski federalni tužilac Frederik Van Leuv potvrdio je da su dvojica braće, Halid i Ibrahim el-Bakraui bili bombaši samoubice. On je izjavio da je Ibrahim detonirao bombu na aerodromu.

“Što se tiče napada na metro stanici Malbek u Briselu, voz koji je bio meta napada napuštao je stanicu Malbek u smeru Ar-Loa. Eksplozija se dogodila u drugom vagonu dok je voz još stajao na stanici. Bombaš samoubica je identifikovan pomoću otisaka prstiju, kao Kalid el-Bakraui, Ibrahimov brat, rodjen u Briselu 12. januara 1989., kao belgijski državljanin.”

Medjutim, turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su turske vlasti prošle godine uhapsile jednog od osumnjičenih za jučerašnje napade, na jugu zemlje blizu granice sa Sirijom, i da su ga deportovale u Evropu ali da je tamo pušten na slobodu “uprkos turskim upozorenjima da je reč o stranom terorističkom borcu.” Erdogan nije naveo ime osumnjičenog ali su turski mediji kasnije identifikovali Ibrahima el Bakrauia kao čoveka koji je deportovan i onda pušten.

Belgijski tužilac danas je naveo da je Ibrahim ostavio svoj testament u kanti za otpatke na aerodromu.

"Istražitelji su pronašli kompjuter sa testamentom Ibrahima El Bakrauia u kome piše – u žurbi sam, ne znam šta da radim, svuda sam progonjen, nigde nisam bezbedan”. On dodaje da ako bude predugo čekao - rizikuje da završi u zatvorskoj ćeliji.”

Belgijski istražitelji su dobili dragocenu informaciju od taksiste koji je prepoznao muškarce sa snimka kamera kao putnike koje je juče prevezao iz predgradja Šaerbek. Zahvaljujući tome, policija je u jednoj kući pronašla veliku količinu eksploziva, detonatore i kofer pun eksera.

Veći deo Brisela i dalje je pod policijskom blokadom dok se traga za trećim osumnjičenim bombašem a aerodrom će biti zatvoren najmanje do četvrtka.

Američki državni sekretar Džon Keri otputovaće u Belgiju u petak da zvanično izrazi saučešće SAD. U Vašingtonu, potpredsednik Džo Bajden i njegova supruga Džil upisali su se u knjigu žalosti u belgijskoj ambasadi. Bajden je preneo ambasadoru Johanu Verbeku da će SAD pružiti pomoć Belgiji u informacijama, tehnologiji i drugim kapacitetima I odao priznanje Belgijancima na hrabrosti da danas otvore škole i ne dozvole teroristima da promene njihov način života.

U Briselu, francuski premijer Manuel Vals pozvao je Evropski parlament da odobri uspostavljanje registar imena putnika u Evropi. Posle susreta sa predsednikom Evropske komisije, Žan-Klod Junkerom, Vals je izjavio da Zapad ima posla sa terorističkom organizacijom koja je u stanju da uspostavi terorističke ćelije u srcu zapadnih društava.

A u Vatikanu, papa Franja je u prisustvu hiljada vernika održao nemu molitvu za žrtve napada u Briselu. On je pozvao sve ljude dobre volje da jednoglasno osude napade.

Belgijske vlasti nastavljaju potragu za jednim od muškaraca za koje se veruje da su odgovorni za jučerašnje napade u Briselu, u kojima je poginula najmanje 31 osoba a ranjeno još 271.

Belgijski federalni tužilac Frederik Van Leuv potvrdio je da su dvojica braće, Halid i Ibrahim el-Bakraui bili bombaši samoubice. On je izjavio da je Ibrahim detonirao bombu na aerodromu.

“Što se tiče napada na metro stanici Malbek u Briselu, voz koji je bio meta napada napuštao je stanicu Malbek u smeru Ar-Loa. Eksplozija se dogodila u drugom vagonu dok je voz još stajao na stanici. Bombaš samoubica je identifikovan pomoću otisaka prstiju, kao Kalid el-Bakraui, Ibrahimov brat, rodjen u Briselu 12. januara 1989., kao belgijski državljanin”, izjavio je Van Leuv.

Vlasti nisu potvrdile identitet druge dvojice muškaraca koji se vide na fotografijama sa aerodroma. Van Leuv je izjavio da je jedan od bombaša samoubica ostavio svoj testament u kanti za otpatke na aerodromu.

Istražitelji su takodje dobili informaciju o kući u predgradju Šaerbek.

"Taksista se obratio policiji navodeći da je pokupio trojicu putnika u Šaerbeku, u ulici Maks Rus. U raciji koja je tu izvršena otkrili smo 15 kilograma eksploziva, 150 litara acetone, detonatore, kofer pun eksera kao I materijal o pravljenju eksplozivnih naprava", saopštio je Van Leuv.

On navodi da niko još nije uhapšen u vezi sa napadima.

Širom Evrope pojačane su mere bezbednosti na aerodromima i drugim javnim mestima zbog napada u Briselu.

XS
SM
MD
LG