Linkovi

Belgija preuzela predsedavanje EU


Belgija preuzela predsedavanje EU

Španski simboli odlaze, a belgijski dolaze - na zidove izvan i unutar Saveta ministara EU na Šumanovom trgu, srcu evropske četvrti Brisela. Danas, 1. jula, i formalno je započelo belgijsko predsedavanje Evropskom unijom, koje bi, kako, obećava tehnička vlada te zemlje, trebalo da znači kontinuitet profesionalnog odnosa prema obavezama što se odnosi i na proširenje.

Medjutim, sumnje da će sve teći po planu su suviše velike da bi se mogle zaobići pošto predsedavanje dolazi u izuzetno teškom trenutku i za Evropu i za Belgiju. Konačno je, nakon višemesečnog uhodavanja, došlo vreme da Lisabonski sporazum počne sa punom primenom. Krizi, finansijskoj i ekonomskoj, treba zadati odlučujući udarac, a na globalnom planu se treba izboriti za sporazum o klimi.

Što se tiče proširenja, Belgijanci ga neće zaustavljati, ali ni
Ubrzavati. Najavljuju profesionalan odnos - svakom prema zaslugama i kada za to dodje vrijeme. Slično važi i za ukidabnje viza za Bosnu I Hercegovinu. Belgija jeste ZA, ali će konačni potpis na dokumanat o ukidanju viza, planiran za oktobar ove
godine, staviti tek kada bude uverena da su ispunjene sve odredbe mape puta za bezvizni režim.

XS
SM
MD
LG