Linkovi

Bela kuća: SAD se ipak ne povlače iz NAFTA, za sada


Predsednik Donald Tramp, u pratnji potpredsednika Majka Pensa, govori tokom ceremonije izdavanja uredbe koja se odnosi na trgovinu, u Beloj kući, 31. marta 2017. u Vašingtonu. (AP Photo/Andrew Harnik)
Predsednik Donald Tramp, u pratnji potpredsednika Majka Pensa, govori tokom ceremonije izdavanja uredbe koja se odnosi na trgovinu, u Beloj kući, 31. marta 2017. u Vašingtonu. (AP Photo/Andrew Harnik)

Nakon izveštaja da Donald Tramp razmatra izdavanje uredbe koja bi povukla Sjedinjene Države iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), Bela kuća objavila je u sredu da je Tramp pristao da ne preduzima takav korak, nakon telefonskih razgovora sa liderima Kanade i Meksika.

Otkako je krenuo u trku za predsednika, Tramp je učestalo kritikovao trgovinske sporazume koje ima nacija, posebno NAFTA-u, tvrdeći da je taj sporazum, potpisan 1994, "propast" i da dozvoljava da se mnogi poslovi iz SAD presele u Meksiko.

"Predsednik Tramp se složio da ne ukine NAFTA-u u ovom trenutku, a lideri su se dogovorili da nastave ubrzani rad, u skladu sa svojim zahtevanim internim procedurama, na omogućavanju ponovnog pregovaranja NAFTA sporazma na korist sve tri zemlje", saopštila je Bela kuća.

U izjavi se dalje kaže da je Trampu čast da radi sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i predsednikom Meksika Enrikeom Penom Nijetom i da veruje da će proces ponovnog pregovaranja učiniti te tri zemlje jačima.

Vlada Meksika u saopštenju je potvrdila da je obavljen telefonski razgovor između Trampa i Pene Nijeta i rekla da su se dvojica lidera složila po pitanju pogodnosti ostanka NAFTA na snazi, te da će raditi sa Kanadom na tome da se sprovedu uspešni pregovori na dobrobit sve tri nacije.

Ranije u sredu, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kanade rekao je da je Kanada "spremna da sedne za sto u svakom trenutku".

Tramp je mislio na Kanadu ove nedelje kada je govorio o nefer praksi u trgovini, naredviši novu taksu od 20 odsto na kanadski izvor stabala.

Mnogi meksički zvaničnici nazvali su NAFTA-u razočarenjem, tvrdeći da je donela spor ekonomski rast uprkost porastu investicija u fabrike i industriju.

XS
SM
MD
LG