Linkovi

Bela kuća potvrdila da je sa FBI raspravljala o novinskim napisima o vezama Tramp-Rusija


Arhiva - Predsednik Donald Tramp sa svojim najbližim saradnicima u Beloj kući, 28. januara 2017.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp sa svojim najbližim saradnicima u Beloj kući, 28. januara 2017.

Viši zvaničnik Trampove administracije potvrdio je da je šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus razgovarao sa višim zvaničnicima Federalnog istražnog biroa (FBI) o objavljenim novinskim izveštajima o navodnoj komunikaciji između zvaničnika Trampove predsedničke kampanje i Rusa.

Rasprava između Bele kuće i FBI na temu o tekućoj istrazi mogla bi da naruši dugopostojeća etička pravila Sekretarijata za pravosuđe koja brane takve kontakte Bele kuće sa FBI tokom trajanja istrage.

Ali, viši zvaničnici administracije, koji su u razgovoru sa novinarima u petak insistirali na anonimnosti, energično su demantovali izveštaje medija (CNN i Asošijeted pres) da je FBI odbio zahtev Bele kuće da javno odbaci izveštaj Njujork tajmsa o navodnoj komunkaciji između Trampovih bliskih saradnika i zvaničnika ruske vlade tokom kampanje 2016.

Direktor FBI Džejms Komi, 9. febraura 2017.
Direktor FBI Džejms Komi, 9. febraura 2017.

"Šta možemo da znamo o ovome"

CNN je javio da je Pribus stupio u kontakt sa direktorom FBI-a Džejmsom Komijem i zamenikom direktora Endrujom Mekejbom, tražeći od njih da opovrgnu priče o navodnim kontaktima Trampovih saradnika sa Rusijom.

Komi je to odobio.

Viši zvaničnici administracije rekli su novinarima u petak da je Mekejb inicirao razgovor sa Pribusom nakon sastanka u Beloj kući, rekavši mu da nije bilo ničeg u izveštajima.

Zvaničnici su rekli da je Pribus upitao Mekejba "šta možemo da uradimo s tim u vezi" i da je Bela kuća "bila utučena" zbog priče.

Komi je prema izveštajima zvao Pribusa i rekao mu da agencija ne može da izda saopštenje FBI kojim se opovrgava izveštaj, rekao je viši zvaničnik.

Zamenik direktora FBI Endrju Mekejbg na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 20. jula 2016.
Zamenik direktora FBI Endrju Mekejbg na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 20. jula 2016.

Pelosi traži istragu

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, saopšila je da poziva Sekretarijat za pravosuđe da ispita Pribusove kontakte sa FBI.

"Trampova Bela kuća je uhvaćena u pokušaju vršenja pritiska na FBI kako bi se podrila po naciolanu bezbednost vitalna istraga o eksplozivnim vezama između viših Trampovih saradnika i agenata ruske obaveštajne službe, što je delo koja krši pravila Sekretarijata za pravosuđe i koje može biti nezakonito", kaže se u saopštenju Pelosi.

Tramp je bio nepopustljiv po pitanjima njegovih mogućih veza sa Rusima otkako je pobedio na izborima 2016.

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, 30. novembra 2016.
Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, 30. novembra 2016.

Rusko mešanje pod istragom

Američke obaveštajne službe zaključile su da je Rusija uticala na izbore u SAD hakujući mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta i pustivši ih da procure, kao i objavljivanjem lažnih vesti ciljanih da naškogde reputaciji demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

Američke obaveštajne službe i nekoliko kogresnih komiteta istražuju rusko mešanje u izbore u SAD.

Prošle nedelje, savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo je ostavku nakon izveštaja da je pogrešno izvestio potpredsednika Majka Pensa i druge zvaničnike Bele kuće o svojim učestalim kontaktima sa ambasadorom Rusije u SAD, Sergejom Kisljakom, tokom perioda tranzicije vlasti, a pre Trampove inauguracije.

Tramp i članovi njegovog tima negiraju da su imali kontakte sa ruskim zvaničnicima tokom predsedničke kampanje. Prošle nedelje, Tramp je rekao "niko, koliko ja znam" nije razgovarao sa zvančnicima ruske obaveštajne službe.

Ranije u petak, predsednik je na Tviteru prasnuo na FBI i zahtevao da budu otkriveni oni koji odaju informacije.

"FBI je potpuno nesposoban da zaustavi one koji odaju poverljive bezbednosne podatke, a koji prožimaju našu vladu već dugo vremena. Oni ne mogu čak... ni da nađu odavače u samom FBI. Poverljive informacije koje su predate medijima mogu da imaju razarajući efekat na SAD. PRONAĐITE IH SADA", tvitovao je Tramp.

​Tramp je u petak takođe nastavio sa oštrom kritikom u obraćanju tokom Konferencije o konzvervativnoj političkoj akciji.

Kasnije tokom dana, ugledni mediji, uključujući Njujork tajms, CNN i Politiko, isključeni su sa brifinga sa sekretarom za štampu Bele kuće, Šonom Spajserom.

XS
SM
MD
LG