Linkovi

Bela kuća odbacuje navode medija o smeni Reksa Tilersona


FILE - U.S. President Donald Trump, accompanied by Secretary of State Rex Tillerson, is pictured in Manila, Philippines, site of an ASEAN summit, Nov. 14, 2017.

Zvaničnici Bele kuće odbacili su navode da američki predsednik Donald Tramp planira da na mesto državnog sekretara Reksa Tilersona postavi direkora CIA-e Majka Pompea, kako su prethodno objavili mediji.

Njujork tajms, Vašington post, CNN i ostali američki mediji citirali su jednog visokog zvaničnika administracije, koji je rekao da bi plan za smenu Tilersona mogao da počne da se realizuje već u decembru ili januaru.

Glasine o nesuglasicama između predsednika Donalda Trampa i državnog sekretara čuju se već neko vreme, a otišle su toliko daleko da se spominjalo da je Tilerson jednom prilikom Trampa nazvao “moronom”. Ipak, portparolka Bele Kuće osporila je istinitost tih glasina.

Portparolka Bele kuće, Sara Hakabi , rekla da kada predsednik izgubi poverenje u nekoga, taj neko više neće služiti u svojstvu u kojem je do tada bio.

Dodala je i da su predsednik SAD i državni sekretar učestvovali su u poseti stranog lidera i da će nastaviti da rade zajedno kako bi priveli kraju ovu "izuzetnu godinu”.

Portparol Stejt departmenta rekao je novinarima da je šef osoblja Bele kuće Džon Keli zvao ranije tokom dana da bi rekao da ne postoje planovi da se smeni Tilerson.

Tilerson sledeće nedelje putuje u Evropu kako bi poslao poruku snažne američke podrške saveznicima u obuzdavanju ruske agresije.

Međutim, predsednikov stav o Rusiji je nejasan, navodi analitičar Klaus Lares i dodaje da Tilersonove izjave predstavljaju tradicionalne američke spoljne politike, ali da je pitanje da li će imati predsednikovu podršku u realizaciji takve politike.

Iz Stejt departmenta su saopštili da Tilersonov gust raspored za narednu nedelju ostaje nepromenjen, kao i da će ostati na položaju sve dok to predsednik bude želeo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG