Linkovi

Bela kuća: Misija SAD u Siriji se privodi kraju


Teroristi Islamske države u Raki (arhivska fotografija)

Angažman SAD u Siriji se “brzo privodi kraju”, ali Bela kuća I dalje ne saopštava kada će se zaista I završiti – uprkos brojnim javnim pozivima predsednika Donalda Trampa da se američki vojnici vrate kući.

“Vojna misija borbe protiv Islamske države u Siriji privodi se kraju, ID je skoro potpuno uništena”, navodi se u saopštenju Bele kuće. “SAD i njeni partneri će ostati posvećeni uništavanju malih delova Islamske države u Siriji koje još nisu eliminisane. O budućim planovima ćemo razgovarati sa saveznicima I prijateljima”.

Ovo saopštenje objavljeno je dan pošto je Tramp rekao da “želi da dovede vojnike kući” i posle sastanka o Siriji koji je održan u Beloj kući, a kojem su prisustvovali sekretar za odbranu Džim Matis i načelnik Generalštaba združenih vojnih snaga general Džozef Danford. Takođe, ovakav stav Bele kuće čuo se pošto je predsednik Tramp razgovarao telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Uprkos izjavama predsednika Trampa, neki američki zvaničnici mnogo opreznije govore o potencijalnom povlačenju SAD iz Sirije. Specijalni predsednički izaslanik u globalnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države Bret MekGurk kaže da “je misija SAD da se bori protiv Islamske države i da ta misija nije gotova”. Najviši vojni komandant SAD na Bliskom istoku Džozef Votel smatra da su teroristi Islamske države i dalje prisutni u nekim područjima i da treba nastaviti borbu protiv njih.

Trenutno je u Siriji oko 2000 američkih vojnika koji se bore protiv Islamske države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG