Linkovi

Bela kuća besna zbog blokade Trampove uredbe


Putnici stižu na Međunarodni aerodrom Dales u Vašingtonu.
Putnici stižu na Međunarodni aerodrom Dales u Vašingtonu.

Bela kuća je gnevno je reagovala na odluku federalnog sudije da blokira najnoviju uredbu predsednika Trampa kojom se zabranjuje ulazak u Ameriku putnicima iz nekoliko zemalja, a koja je u sredu trebalo da stupi na snagu.

Bela kuća je saopštila da je odluka suda „opasno pogrešna“ i da podriva predsednikove napore da zaštiti američke građane. Odgovor Bele kuće stigao je ubrzo pošto je sudija sa Havaja Derik Votson zaključio da Trampova uredba „jasno diskriminiše ljude na osnovu nacionalnosti“.

Odluka o blokiranju uredbe ne odnosi se na restrikcije za državljane Severne Koreje i Venecuele.

Sudija u Merilendu u sredu se pridružio kolegi sa Havaja, navodeći da su reči samog predsednika dovele do odluke da se zabrana blokira.

U međuvremenu, sekretar za pravosuđe Džef Sešns izjavio je tokom svedočenju u Kongresu da postoji “erozija poštovanja vladavine prava” u zemlji. On je naveo da se suviše često dešava da se primena zakona zameni sprovođenjem političkih ciljeva.

Sešns je napao nekoliko velikih gradova, zbog odbijanja da sarađuju sa federalnim vlastima u identifikaciji ilegalniih imigranata, koji su bili privedeni pod sumnjom da su počinili krivično delo. On je pozvao te gradove i okruge da okončaju “bezakonje” i prestanu da puštaju kriminalce, ilegalne imigrante, nazad na ulice gde će, kako je rekao “dalje napadati njihove zajednice”.

XS
SM
MD
LG