Linkovi

Nova aplikacija tumači plač beba


Nova aplikacija za mobilni telefon, trenutno na kineskom jeziku, snima i prevodi plač beba tako da roditelji mogu pravilno da reaguju

Roditelji novorođenčadi često imaju velikih poteškoća da razumeju misteriozni plač njihovih beba. Sada i za to postoji aplikacija.

Skoro ništa nije toliko uznemirujuće i stresno za mlade roditelje nego kada čuju plač njihovih beba. Da li je gladna? Da li je boli stomak? Da li treba promeniti pelenu? Roditelji na Tajvanu sada imaju malu pomoć za dešifrovavanje plača beba.

Nova aplikacija za mobilni telefon, trenutno na kineskom jeziku, snima i prevodi plač beba tako da roditelji mogu pravilno da reaguju. Snimljeni plač novorođenčadi se upoređuje sa drugim vrstama snimljenog plača iz baze podataka i nervoznim roditeljima kaže šta bebi treba.

“Prevodilac plača beba može da prepozna četiri različita stanja – glad, prljavu pelenu, pospanost i bol. Na osnovu komentara korisnika, preciznost aplikacije je čak 92 odsto za bebe mlađe od 2 nedelje”, kaže kreator aplikacije Čang Čuan-Ju.

Tačnost aplikacije opada na 85 odsto za bebe ispod jednog do dva meseca, a za četvoromesečne bebe preciznost aplikacije je 77 odsto.

“Za nove roditelje, kao što smo mi, najstrašnije je kada beba plače, a mi ne znamo šta da radimo. Kada ne znamo šta bi trebalo da uradimo, aplikacija donese odluku, i mi znamo šta da preduzmemo”, navodi otac Guo Jang-Ming.

Aplikacija je programirana da snimi plač, koji zatim upoređuje sa oko 200 hiljada drugih vrsta plača beba, i razaznaje tanane razlike u tonovima. Pošto dete napuni šest meseci, programeri kažu da ova aplikacija više ne radi, jer je tada beba usklađenija sa svojim okruženjem. Ipak u prvih nekoliko nedelja novorođenčadi, Prevodilac plača beba može da bude od životne važnosti za nervozne roditelje.

XS
SM
MD
LG