Linkovi

Kalifornija: Brže testiranje kvaliteta vode


Znak koji upozorava posetioce na zagađenu vodu na jednoj plaži u San Dijegu
Znak koji upozorava posetioce na zagađenu vodu na jednoj plaži u San Dijegu

Naučnici koji rade za ekološku organizaciju pod nazivom „Heal the Bay“, u prevodu „Izlečimo zaliv“, u saradnji sa Univerzitetom Stenford i Univerzitetom Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) rade na projektu razvijanja kompjuterskih modela za brže testiranje kvaliteta vode na plažama.

Hronična suša u Kaliforniji ima jednu neplaniranu posledicu po plaže u toj oblasti. Manje kiše, ujedno znači manje vode, koja se sliva iz gradova, dakle i okean je čistiji u priobalnom delu. Ipak, neke kalifornijske plaže su i dalje zagađene, a među njima i popularne turističke destinacije.

Čuveno surfovanje i sunčanje u južnoj Kaliforniji svakako izgleda glamurozno, ali ono što se sa plaže ne vidi, u pojedinim delovima okeana, nije ni malo privlačno.

“Kada se voda sliva iz urbanih naselja, ona je možda kontaminirana životinjskim otpacima i viškom iz kanalizacije. Ta voda onda dolazi do plaza kroz normalne cevi koje završavaju u okeanu. U tim periodima bi trebalo izbegavati kontakt sa okeanom”, navodi Anđelo Belomo iz Odseka za javno zdravlje u okrugu Los Anđeles.

Voda oko pristaništa u Santa Moniki je jedna od najzagađenijih u čitavoj državi. Ipak, posetiocima plaže to izgleda ne smeta.

“Ne možemo mnogo da utičemo na to, bakterije su svuda, tako da me to ne brine”.

Zaposleni u javnom zdravlju su međutim - zabrinuti.

“Mnoštvo zaraznih bolesti može da dospe do okeana”, kaže Anđelo Belomo.

Kvalitet vode na plažama se kontroliše laboratorijskih testovima. Ukoliko je loš kvalitet, postavlja se znak, međutim to ne znači da daje jasnu sliku šta se tog dana nalazi u vodi.

“Sada nam treba 18 do 24 sata da dobijemo rezultate kvaliteta vode, ali to je besmisleno, jer želimo da ljudi znaju na dan kada ulaze u vodu da li postoji opasnost da se razbole ili ne”, ističe Lezli Grifin iz organizacije "Heal the bay".

Naučnici u Kaliforniji zato rade na modelu za predviđanje koji bi trebalo da ubrza proces.

“Potrebno je 15 minuta da dobijemo slične rezultate u smislu odluke u vezi sa javnim zdravljem”, kaže Džejms Alamilo iz organizacije "Heal the bay".

Uz pomoć kompjutera, istraživači uzimaju podatke iz prirode i predviđaju kvalitet vode tog dana. Ceo proces je nazvan “nowcasting”. Neki prirodni faktori jesu brzina vetra i njegovo kretanje, podaci o talasima i istorijski broj bakterija. Svaka plaža je, međutim, jedinstvena, tako da modeli moraju da se podese za svaku pojedinačnu plažu.

“Iz dosadašnjeg iskustva, ovaj model je generalno precizniji od testiranja i pored toga što je ovo samo model, predviđanje kvaliteta vode je više vremenski podobnije”, objašnjava Anđelo Belomo.

Hong Kong i američka država Ohajo imaju slične metode za predviđanje kvaliteta vode. Stručnjaci na zapadnoj obali Sjedinjenih Država smatraju da su ovakvi modeli možda najbolje što imaju dok se ne razvije tehnologija koja će omogućiti brže testiranje te vode u laboratoriji.

XS
SM
MD
LG