Linkovi

BSŽ-om protiv dijabetesa


Istraživači sa Harvarda ustanovili su da je vakcina protiv tuberkuloze takođe u stanju da poveća proizvodnju insulina u organizmu.

Jedna od najstarijih vakcina na svetu sada ima novu primenu. Bacilus Kalmet Gerin, poznatija kao Be Se Že je vakcina stara 80 godina - napravljena za lečenje tuberkuloze. U današnje vreme otkriveno je da je delotvorna u lečenju dugotrajnog dijabetesa tipa 1, koji je u porastu širom sveta.

Be Se Že vakcina odavno se daje deci u zemljama u razvoju kako bi ih zaštitila od tuberkuloze. Ali u nedavnim kliničkim ispitivanjima, istraživači sa univerziteta Harvard ustanovili su da je vakcina takođe u stanju da poveća proizvodnju insulina u organizmu pacijenata koji imaju dijabetes tipa 1. Dr Deniz Fautsman, koja je predvodila istraživanje, kaže da je njen tim bio u mogućnosti da izleči dijabetes tipa 1 kod miševa.

Govoreći za naš program preko Skajpa ona je navela da su i u manjem kliničkom ispitivanju na ljudima, rezultati bili obećavajući.

„Ustanovili smo da smo čak i sa dve male doze vakcine, tokom četiri nedelje, počeli da uočavamo uništavanje loših imunih ćelija, i na naše iznenađenje, pankreas je počeo ponovo da stvara manje doze insulina“.

Dijabetes tipa 1 uništava ćelije koje proizvode insulin. Osobe koje imaju tu bolest moraju redovno da prate i održavaju nivo šećera u krvi, ubrizgavanjem insulina. Faustman kaže da Be Se Že vakcina deluje kod tih pacijenata tako što izaziva proizvodnju hormona pod nazivom Tumor nekrozis faktor ili TNF.

„Već 20 godina je poznato da ako neko dobije tu vakcinu njegovo telo počinje da stvara hormon nazvan TNF i to je ono što smo hteli. Ali TNF ne postoji u formi leka, tako da smo koristili jeftini surogat kako bi proizveli TNF kod osoba sa dugogodišnjim dijabetesom“.

Be Se Že vakcina obično ima pozitivan rezultat u testovima na koži kada se dijagnostikuje tuberkuloza. Ali dr Faustman kaže da ako se ustanovi da ta vakcina nije delotvorna u lečenju dijabetesa tipa 1, oni koji je prime bar će neko vreme biti zaštićeni od tuberkuloze. Ona očekuje da će uspostavljanje pravilne doze Be Se Žea biti najveći izazov u dobijanju kontinuiranih rezultata za pacijente sa dijabetesom tipa 1.
XS
SM
MD
LG