Linkovi

Protok informacija u svetu jačine cunamija


Protok informacija u svetu jačine cunamija
Protok informacija u svetu jačine cunamija

Prema jednoj novoj studiji firme IDC koja se bavi istraživanjem tržišta, količina informacija u svetu udvostručava se svake dve godine, stavljajući na probu firme koje se bave organizovanjem njihovog protoka. Silina tog protoka upoređuje se sa cunamijem.

Kada bi neko pokušao da spakuje sve digitalizovane informacije na jedno mesto, bio bi to ogroman zadatak, kaže Sajrus Džilbert-Rolf, iz konsultantske firme EMC.

"To je ogroman broj podataka. U godišnjem smislu govorimo o količini koja bi ispunila 57 i po milijardi tablet kompjutera tipa ajped od 32 gigabajta. To je kao kada bi Veliki kineski zid bio dvostruke visine, a sagrađen od tablet kompjutera", kaže Džilbert-Rolf.

Autori studije predviđaju da će ove godine biti proizvedeno 1,8 zetabajta, odnosno 1,8 biliona gigabajta digitalnih informacija. 75 odsto proizvode pojedinci, dok su firme odgovorne za oko 80 odsto podataka u nekom trenutku njihovog trajanja. Autori studije kažu da to stvara probleme ali i da otvara mogućnosti.

"Sada se bavimo analitikom u realnom vremenu. Prošli su dani kada smo mogli olako da se odnosimo prema poslovnim informacijama proizvedenim prethodnih nedelja. Sada to može da znači prednost na tržištu. Svako želi da ima što realniju sliku protoka informacija. Druga stvar koja će uticati na procesovanje informacija je eksplozija direktnih komunikacija između mažina", kaže Džilbert-Rolf.

Ta komunikacija biće od kritične važnosti jer se očekuje da će se prostor na serverima udesetostručiti do 2020. godine, dok će broj ljudi koji rade na procesovanju informacija porasti za svega 1,5 odsto.

XS
SM
MD
LG