Linkovi

BBC vraća u program Garija Linekera, suspendovanog zbog kritike vlade


Gari Lineker, ispred svog doma u Londonu
Gari Lineker, ispred svog doma u Londonu

Britanski BBC vratio je na posao svog najplaćenijeg voditelja Gerija Linekera, nakon što je njegova suspenzija zbog kritikovanja državne politike o imigraciji izazvala žestoku reakciju javnosti i buru unutar javnog servisa.

BBC je morao da ukine izveštavanje o sportskim događajima tokom vikenda, pošto što su drugi sportski voditelji i komentatori, u znak solidarnosti sa Linekerom, odbili da rade.

Neki zaposleni, opozicioni političari i komentatori optužili su korporaciju, koja treba da bude nepristrasna, da je pokleknula pred pritiscima vlade, što je navelo i premijera Rišija Sunaka da podstakne da se brzo pronađe rešenje situacije.

Očekuje se da će se 62-godišnji Lineker, jedan od najboljih fudbalera Engleske u istoriji, koji je poznat i po tome što tokom 16 godina duge karijere nikad nije dobio žuti ili crveni karton, vratiti u subotu u glavnu emisiju Premijer lige „Utakmica dana“ koju vodi od 1999. godine.

On je na Tviteru zahvalio na podršci kolegama iz sportske redakcije BBC-a i rekao da je zahvalan što je pronađeno rešenje ove situacije.

Potom se osvrnuo i na temu imigracije.

"I konačno - koliko god da mi je bilo teško proteklih par dana, to se ne može porediti sa onim kada morate da pobegnete iz svoje kuće zbog rata i tražite utočište u dalekoj zemlji", tvitovao je Linker.

BBC je skinuo Linekera sa programa zbog toga što nije bio nepristrasan, odnosno zato što je uporedio retoriku ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejverman o imigraciji sa jezikom koji se koristio u Nemačkoj 1930-ih.

Brejverman je dolazak hiljada tražilaca azila malim čamcima opisala kao "invaziju" i rekla da bi, ako se ne promene zakoni, 100 miliona ljudi imalo pravo da uđe u Britaniju.

Jedan zaposleni u informativnoj redakciji BBC-a rekao je da se unutar korporacije javio bes zbog pitanja šta bi bilo da je bilo obrnuto.

„Svi sumnjaju, iako ne možemo sa sigurnošću da znamo, da Lineker ne bi bio suspendovan da je tvitovao o podršci imigracionoj politici vlade", rekao je zaposleni Rojtersu, tražeći da ostane anoniman.

Sedište BBC-a u Londonu
Sedište BBC-a u Londonu

BBC je saopštio da će razmotriti nove smernice za korišćenje društvenih mreža za voditelje poput Linekera, koji ne rade u informativnoj redakciji - za koju važe druga pravila.

Tim Dejvi, koji je postao generalni direktor BBC-a 2020. godine, obećavao je da će održati nepristrasnost korporacije - jedan od principa koji se koriste za opravdanje godišnje pretplate koju od 159 funti koju plaća svako domaćinstvo u Britaniji.

On je u intervjuu za BBC rekao da je suspenzija bila odgovarajuća i da je voditelj pristao da se drži trenutnih uređivačkih smernica dok se ne formira nova politika.

XS
SM
MD
LG