Linkovi

Basesku: Bez priznavanja nezavisnosti


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Rumunije Trajan Basesku tokom susreta u Palati Srbija.

Kosovo je danas bila jedna od glavnih tema u Srbiji - od rasprave na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, do razgovora srpskih zvaničnika sa predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom i britanskog ministra za evropska pitanja Dejvida Lidingtona.

Skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju prekinuo je danas, posle dva sata rada sednicu zbog odsustva ministra Gorana Bogdanovića i šefa Pregovaračkog tima Srbije Borislava Stefanovića. Iako su pozvani da prisustvuju raspravi o Vladinom izveštaju o situaciji na Kosovu, državni zvaničnici se nisu pojavili, pa je na zahtev članova Odbora iz opozicionih stranaka sednica prekinuta do sutra.

Kosovo je, uz pitanje evrointegracija bila jedna od važnijih tema današnjih razgovora u Beogradu predsednika Srbije i Rumunije Borisa Tadića i Trajana Baseskua, koji je poručio da njegova zemlja smatra da je Srbija ključ mira na Balkanu, zbog čega treba da što je pre moguće postane članica EU i deo evroatlantskih integracija:

"Rumunija nije priznala i neće priznati nezavisnost Kosova i verujemo da u pregovorima treba da se pronađe takvo rešenje u kome bi Srbi sa Kosova imali osećaj da ih srpske institucije štite i služe im", rekao je Basesku.

"Idemo korak po korak, mi se nadamo da bi smo mogli dobiti status kandidata i verujemo da Srbija ispunjava apsolutno sve uslove, pogotovu imaju u vidu veoma pozitivan izveštaj Evropske komisije", poručio je Tadić.

Lidington nastavio posetu Beogradu

O Kosovu, a pre svega o aktuelnoji situaciji na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i mogućim modalitetima za prevazilaženje krize danas su razgovarali i šef Pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović i britanski ministar za evropska pitanja Dejvid Lidington. Kako je prethodno saopštila Vladina Kancelarija za odnose sa medijima, Stefanović će sa britanskim ministrom razgovarati i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, čim se nađe rešenje za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

A tokom jučerašnjeg boravka u Beogradu Lidington se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima i kako je tom prilikom rekao britanski ministar svaka zemlja koja je ispunila uslove za pristup Uniji ima pravo i da postane članica EU:

"U mišljenju Evropske komisije se jasno kaže šta se od Srbije očekuje u smislu napretka u domenu regionalne saradnje. Pozdravljamo napore vlada u Beogradu i Prištini da se nađe rešenje pitanja prelaza i carina na prelazima Jarinje i Brnjak, jer što pre bude uspostavljen slobodan protok roba, usluga i ljudi, to će pre biti ostvaren ekonomski napredak stanovništva."

A u današnjem ragovoru sa srpskim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem britanski ministar Dejvid Lidington je pozdravio uključivanje Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU i upućivanje oficira Vojske Srbije u misiju "Atalanta" kao doprinos opštem procesu evropske integracije Srbije.


XS
SM
MD
LG