Linkovi

Evakuisan Barič, Obrenovac kritičan


Poplavljeni koš uz obalu Save u Sremskoj Mitrovici, 17. maja 2014.
Poplavljeni koš uz obalu Save u Sremskoj Mitrovici, 17. maja 2014.

Vremenske nepogode u Srbiji se polako smiruju - što je odmah dovelo i do smirivanja situacije sa nezapamćenim poplavama. Ipak, područja uz Savu od Obrenovca do Šapca su i dalje u opasnosti od nadolazećeg plavnog talasa.

Sa slabljenjem kiše i situacija u Srbiji se od jutros popravlja, ali su neka područja i dalje kritično ugrožena – na prvom mestu su Obrenovac i Barič, koji su evakuisani, zatim Šabac, Sremska Mitrovica, Krupanj, kao i Varvarin i okolna sela u slivu Zapadne Morave. Spasioci su počeli da pronalaze i prva tela stradalih u poplavama, ali će konačan broj žrtava biti saopšten tek po prestanku opasnosti.

Nesreća koja pogodila Srbiju pokrenula je celu zemlju – dobrovoljci iz svih krajeva su krenuli u pomoć ugroženim područjima i hiljade ljudi je došlo u Šabac i druga mesta u slivu Save da učestvuju i podizanju bedema. U Beogradu su organizovani prihvatni centri za sve koji su evakuisani iz poplavljenih domova, a firme i građani samoincijativno su prikupili veliku količinu neophodne pomoći postradalima:

"O šteti je još rano govoriti. Ali ja mislim da svako u Srbiji zna da je ovo jedna katasrofa koja nikada u istotiji Srbije nije zabeležena. I spram toga će i visina štete biti određena. Takođe, želim da se zahvalim svim našim prijateljima iz zemalja koje su pružile Srbiji pomoć, pre svega ruskim spasiocima iz Ministarsta za vanredne situacije", izjavio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije
Kako se procenjuje evakuisano je više od 15.000 ljudi, a energetski sistem Srbije je ugrožen, pre svega zbog probija delova bedema Save i isključenja delova Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu. Oko sto hiljada domaćinstava je danas bez struje, i Srbija je prinuđena da uvozi veće količine električne energije kako bi nadoknadila smanjenje kapaciteta od oko 40 odsto.

Zaštita TENT-a je sada izuzetno važna, potvrdio je danas i premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je došao u Beograd zbog nepogode koja je zadesila Srbiju i Republiku Srpsku.

"Ovo u Šapcu sada dobro izgleda, dobro je utvrđeno. Ostaje nam da sedimo da čekamo sutrašnji taj talas da stigne iz Bosne i Hrvatske i da se nadamo. Mi smo svoje uradili."

Vučić se tom prilikom zahvalio spasiocima iz cele Srbije koji su pomogli odbranu Šapca i drugih gradova kao i vladama zemalja koje su poslale pomoć. On je posebno naglasio da su ruski specijalci pokazali izuzetnu posvećenost, hrabrost i pripremljenost, a po njegovim rečima gnev izazivaju građani koji ne žele da se pridržavaju uputstava a onda optužuju državu da je kriva sa njihove nedaće.
XS
SM
MD
LG