Linkovi

Obama: Suprostavite se lobistima


Predsednik Barak Obama učestvuju na forumu u Ferfeksu, u Virdžiniji
Predsednik Barak Obama učestvuju na forumu u Ferfeksu, u Virdžiniji

Predsednik Barak Obama pozvao je Amerikance da izvrše pritisak na Kongres da pooštri zakone o kontroli oružja posle niza oružanih napada širom zemlje.

Obama je na jučerašnjem forumu u gradu Ferfeks, u Virdžniji, čuo stavove obe strane o tom kontroverznom pitanju.

Forum, koji je uživo prenosila kablovska mreža CNN, bio je fokusiran na kontroverzno pitanje o tome koliko daleko bi vlada trebalo da ide u ograničavanju pristupa vatrenom oružju. Predsjednik Obama je rekao da Sjedinjene Države mogu da urade više i istovremeno zaštite ustavno pravo Amerikanca da posjeduju oružje.

"Poštujem Drugi amandman. Međutim, svi možemo da se saglasimo da ima smisla uraditi sve što je moguće da bi spriječili da oružje dođe u ruke onih koji žele da povrijede druge.”

Obama je pretnodno najavio niz izvršnih mjera, među kojima je i oštrija provjera kupaca i angažovanje većeg broja policajaca. Predsjednik je ponovo kritikovao Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, zbog odbacivanja napora da se pooštre zakoni o kontroli oružja, optužujući zakonodavce da su podređeni moćnom lobiju Nacionalnog udruženja vlasnika oružja, koje je odbilo da učestvuje u forumu.

Međutim, predsjednik je čuo i stavove skeptika, poput jedne žrtve silovanja i majke dvoje djece.

"Zbog ovih ograničenja koja uvodite da bi meni bilo teže da posjedujem oružje, ja i moja djeca smo u stvari manje bezbjedni.”

“Ništa što smo predložili vas ne sprečava ili vam otežava da kupite vatreno oružje, ako vam je ono potrebno”, odgovorio je Obama.

Grupe koje zastupaju pristalice nošenja oružja zaprijetile su tužbom.

"Ako predsjednik pokuša da proširi spisak zahtjeva za dobijanje dozvole onima koji kupuju oružje iz hobija ili kolekcionarima koji ga povremeno prodaju na sajmovima ili drugim mjestima, to bi svakako bilo problematično”, smatra Džon Malkom iz Fondacije Heritidž.

Durgi pak navode da Kongres može da riješi najveće nedostatke zakona o kontroli oružja.

"Da bi se stvarno riješili ti problemi, potrebni su zakoni i Kongres koji je spreman da se suprostavi lobistima i da naglasi ono što Amerikanci govore već tri godine, a to je da je krajnje vrijeme da se zatvore rupe u zakonu”, poručuje Čelsi Parsons iz Centra za američki progres.

Bijela kuća je saopštila da predsjednik planira da nastavi ovu debatu i apeluje na birače da se suprostave lobiju koji u Vašingtonu zastupa pristalice oružja.

Veto na republikanski predlog zakona

Predsednik Barak Obama stavio je veto na zakonski predlog kojim bi se ukinuli veći delovi njegovog Zakona o reformi zdravstvene zaštite, poznatog kao Obamaker.

Predlog, koji su osvojili republikanski zakonodavcu u Kongresu, predviđa i ukidanje federalnog finansiranja organizacije za zaštitu reproduktivnih prava žena "Planned Parenthood".

"Ovaj zakonski predlog zaslužio je moj veto zbog štete koju bi naneo zdravlju i finansijskoj bezbednosti miliona Amerikanaca", naveo je Obama u saopštenju.

Zakonskim predlogom ukinula bi se obaveza da se većina ljudi zdravstveno osigura, te da veće kompanije obezede osiguranje za svoje radnike.

Predlog je smatran testom sposobnosti republikanskih zakonodavaca da ga usvoje u Kongresu uoči izbora na kojima će se birati novi predsednik, svi kongresmeni i trećina senatora.

"Pokazali smo da postoji jasan put za ukidanje Obamakera bez 60 glasova u Senatu. Sledeće godine, ako budemo poslali ovaj zakonski predlog republikanskom predsedniku, biće potpisan i Obamaker više neće postojati", poručio je predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan.

XS
SM
MD
LG