Linkovi

U oproštajnom govoru, Obama kaže da će SAD "biti u redu"


Predsednik Barak Obama govori na poslednjoj konferenciji za novinare na tom položaju, 18. januar 2017
Predsednik Barak Obama govori na poslednjoj konferenciji za novinare na tom položaju, 18. januar 2017

U svojoj završnoj konferenciji za novinare kao predsednik, Barak Obama je u sredu trudio se da ponovo uveri Amerikance zabrinute zbog promene administracije nakon osam godina sa njime na čelu: "Verujem u ovu zemlju. Verujem i američki narod. Verujem da su ljudi više dobri, nego loši".

Reporteri su pitali Obamo o njegovoj kontroverznoj odluci da skrati zatvorsku kaznu bivšoj analitičarki vojne bezbednosne službe, Čelsi Mening i o drugim temama. Predsednik je na to kratko odgovaralo, ali dosta vremena je posvetio poslednjem pitanju, kako komentariše rezultate američkih izbora sa svoje dve ćerke tinejdžerke, Sašom i Maliom.

Obama je rekao da su Malija i Saša razočarane time što je republikanac Donald Tramp pobedio kandidatkinju koju je i on podržavao, demokratkinju Hilari Klinton, kao i da je prva dama Mišel bila razočarana, ali i veoma ponosna njime jer je bio elastičan, patriotski nastrojen i neciničan.

Video (engleski jezik): U poslednjoj konferenciji za medije u Beloj kući, Obama optimističan u pogledu budućnosti

In White House Finale, Obama Optimistic About Future
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Predsednik je priznao da ono kako deluje u javnosti - kao mirna i vesela persona, nije uvek tako iza zatvorenih vrata.

"Psujem više nego u javnosti i ponekad budem besan i neraspoložen, kao i svi drugi", rekao je. "Ali u srcu, mislm da ćemo biti uredu (kao zemlja). Samo, moramo da se borimo za to, moramo da radimo na tome i da ne uzimamo to zdravo za gotovo i znam da ćete nam pomoći u tome".

Rekao je da su njegove ćerke razumele da je "jedina stvar koja je smak sveta - smak sveta".

Obama je zahvalio članovima medijskog tima Bele kuće, mahnuo, okrenuo se i napustio salu za konferencije, prepunu reportera. U vidno tihom i povremeno tužnom tonu, predsednik je rekao da su ga novinari u Beloj kući učinili boljim predsednikom, i da je slobodna štampa neophodna za demokratiju.

Predsednik Barak Obama zahvaljuje se članovima pres tima na poslednjoj konferenciji za štampu
Predsednik Barak Obama zahvaljuje se članovima pres tima na poslednjoj konferenciji za štampu

Rekao je novinarima: "Ne treba da budete poltroni. Treba da budete skeptični. Treba da postavljate teška pitanja".

To je bio nastavak intenzivne diskusije vođene među novinarima o glasinama da Trampovi saradnici planiraju da izmeste konferencije za štampu iz sadašnjeg odeljka u predsedničkom Ovalnom kabinetu, na drugu lokaciju, verovatno i drugu zgradu.

Pitanje o Meningovoj

Prvo pitanje upućeno Obami u sredu bilo je u vezi sa Čelsi Mening, koja je bila osuđena na 35 godina zbog odavanja poverljivih vojnih dokumenata.

Obama je rekao da je Čelsi odslužila dužu zatvorsku kaznu od ostalih koji su osuđeni za slična krivična dela, da joj je suđeno i da je prihvatila odgovornost za svoje poteze.

“Uzimajući u obzir sve okolnosti, skraćivanje njene kazne je bilo u potpunosti adekvatno”, rekao je predsednik i dodao da smatra da je pravda zadovoljena.

Takođe je istakao da prilikom donošenja odluke o skraćivanju kazne nije uzimao u obzir osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji je prošlog četvrtka poručio na Tviteru da će prihvatiti da bude izručen Sjedinjenim Državama, ako Mening bude oslobođena.

“Ne obraćam preveliku pažnju na tvitove gospodina Asanža”, rekao je predsednik. Mening je bila osuđena na 35 godina zatvora 2013. godine. Nakon Obamine odluke, biće oslobođena u maju.

Komentarišući svoju zaostavštinu kao prvi afroamerički predsednik, Obama je osporio navode da su se pogoršali rasni odnosi. Odbacio je i kao "lažnu vest" tvrdnje da postoji raspostranjena izborna prevara u Sjedinjenim Državama, koje se prema navodima demokrata koriste kao opravdanje za uvođenje ograničenja zbog kojih je Afroamerikancima otežano glasanje.

Obama je rekao da je pokušao da ubedi Rusiju da se smanje zalihe nuklearnog oržja, ali da je lider u Kremlju, Vladimir Putin, bio nevoljan da raspravlja o toj temu, tako da se nada da će njegov naslednih biti u poziciji da napravi napredak na polju nukearlnog razoružanja.

Video (engleski jezik): O Rusiji

Obama: Anti-American Rhetoric Increased During Putin Presidency
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Obama brani spoljnopolitičke poteze

Komentarišući spoljnopolitička pitanja, Obama je upozorio da “ možda prolazi trenutak” za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba koje predviđa postojanje dve države i da i dalje brine da je “status kvo” neodrživ u Izraelu.

Branio je i odluku da dozvoli da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezoluciju kojom se kritikuje Izrael zbog širenja jevrejskih naselja, ali i priznao da će njegov naslednik, Donald Tramp, možda imati drugačiji pristup.

"Ako nemate dve države, onda na neki način produžujete okupaciju", naveo je američki predsednik.

Obama je rekao da će tražiti od Trampa da ubedi Rusiju da smanji zalihe nuklearnog naoružanja, ističući da je on sam pokušao to da izdejstvuje u pregovorima sa ruskim predsednikom, ali da Putin to nije želeo da uradi.

Govoreći o ulozi Sjedinjenih Država u svetu, Obama je rekao da je uvođenje sankcija Rusiji, posle aneksije Krima, "dobar primer" ključne uloge koju Amerika ima. Takođe je pozvao novu administraciju da nastavi da sprečava velike zemlje da "maltretiraju" manje.

Odlazeći predsednik branio je i odluku administracije da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa Kubom i da ukine politiku, koja je dozvoljavala Kubancima koji se domognu američkog tla da ostanu u zemlji i dobiju stalno prebivalište.

“To je dio starog načina razmišljanja koje nije imalo smisla u današnjim okolnostima, naročito kada se slobodnije putuje između dve zemlje”, rekao je Obama.

Planovi za budućnost

Najavio je i da posle napuštanja položaja planira da napiše knjigu i prikupi novac za svoju predsedničku biblioteku, te da u početku planira da izbegava dnevno komentarisanje političke situacije.

Međutim, naglasio je da neće ćutati ako Tramp bude pokušao da deportuje decu, čiji su roditelji ilegalno ušli u zemlju, a koje je zaštitio svojom uredbom.

Obama je na početku konferencije za novinare uputio reči podrške bivšem predsedniku Džordžu Bušu starijem i njegovoj suprugi Barbari, koji se nalaze u bolnici u Hjustonu u Teksasu. Bivši predsednik je na intenzivnoj nezi zbog problema sa disanjem, dok je bivša prva dama hospitalizovana zbog zdravstvenih problema povezanih sa prehladom.

Odlazeći predsednik rekao je da je proces tranzicije sa Trampovim timom bio "srdačan" i da je apelovao na Trampa da imenuje snažan tim savetnika zato što je reč o poslu "koji ne možeš da obavljaš sam."

XS
SM
MD
LG