Linkovi

Obama podržao Hilari Klinton


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Barak Obama podržao je Hilari Klinton za predsednika samo dva dana nakon što je bivša državna sekretarka postala verovatni predsednički kandidat Demokratske stranke.

"Želim da čestitam Hilari Klinton na tome što je ušla u istoriju kao verovatni demokratski kandidat za predsednika SAD", poručio je Obama u video poruci objavljenoj na zvaničnoj stranici izbornog štaba Hilari Klinton. "Znam koliko težak ovaj posao može da bude, zbog čega znam da će Hilari dobro da ga obavlja", dodao je 44. američki predsednik. Obama je ocenio da Amerika verovatno nikada nije imala predsedničkog kandidata sa više kvalifikacija: "Ona poseduje hrabrost, saosećajnost i srce za taj posao", naglasio je Obama.

Vest o Obaminoj podrški objavljena je ubrzo nakon njegovog sastanka sa demokratskim predsedničkim pretendentom Bernijem Sandersom koji je rekao da planira da nastavi izbornu kampanju, dok je istovremeno nagovestio saradnju sa Hilari Klinton da bi se porazio verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

Sanders je u obraćanju novinarima, posle susreta sa predsednikom Obamom u Beloj kući, rekao da se nada sastanku sa Klinton: " Radujem se sastanku sa njom u bliskoj budućnosti da bi razgovarali o tome kako da porazimo Donalda Trampa".

Senator iz Vermonta je dodao da bi Tramp bio katastrofalni predsednik Sjedinjenih Država. "Ne mogu da verujem da Republikanska stranka ima kandidata kojem su u 2016. godine rasizam i diskriminacija osnova kampanje."

Sanders se takođe zahvalio Obami zato što je ostao nepristrasan tokom primarnih izbora i ponovio da će se na konvenciji Demokratske stranke u julu založiti za niz pitanja, među kojima su dečje siromaštvo i ekonomska nejednakost.

Američki predsednik Barak Obama prethodno je, tokom gostovanja u programu televizije En-Bi-Si „Tonight show“, rekao je da se nada da će demokrate početi da se ujedinjuju tokom narednih sedmica posle stranačkih izbora koji su izazvali velike podele između demokratskih kandidata i njihovih pristalica.

Predsednik je naveo da je Sanders uneo "ogromnu energiju" u partiju, ali ga nije direktno pozvao da odsutane od izborne trke.

Obama je rekao da su stranački izbori učinili Hilari Klinton boljim kandidatom, ali je priznao da ima puno povređenih osećanja posle oštre borbe i da će možda biti potrebno vreme da se demokrate ujedine i suprotstave verovatnom republikanskom kandidatu Donaldu Trampu. "Nadam se da ćemo tokom narednih nekoliko sedmica biti u mogućnosti da sarađujemo", kazao je Obama.

XS
SM
MD
LG