Linkovi

Evropa se oprašta od Obame: Šta donosi Trampova administracija?


Evropa se, posjetom predsjednika Baraka Obame Berlinu, oprašta od odlazećeg stanara Bijele kuće koji je susretima, ranije u Atini i danas u Berlinu sa kancelarkom Angelom Merkel, evropskim partnerima prenio uvjeravanja da Amerika ostaje uključena u zajedničke projekte, koji bi trebali donijeti koristi stanovnicima oba kontinenta. Oproštajna mini-turneja predsjednika Obame dolazi u trenutku dok se većina evropskih lidera pita kako će izgledati transatlantsko partnerstvo sa novom,Trumpovom administracijom, imajući u vidu njegove predizborne najave oštrog zaokreta u odnosu Amerike prema ostatku svijeta.

Zadnja posjeta predsjednika Obame Evropi ,dolazi u pravo vrijeme - Evropljani, bar njihov veći dio, uključujući Brisel, su zatečeni neizvjesnošću kakvu je donijela pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, pitajući se kakve će poteze vući nova administracija u Vašingtonu i kakva će sudbina zadesiti do sada čvrsto partnerstvo Evrope i Amerike.

Svjesni takve atmosfere, predsjednik Obama i kancelarka Merkel su objavili zajednički članak u njemačkom biznis magazinu Wirtschaftswoche kojim iznose sve prednosti dosadašnje tijesne bilateralne i globalne saradnje, za koju su ubijedjeni da mora ići samo naprijed.

Snažne mjere bezbjednosti prate posjetu odlazećeg američkog predsjednika, koji je tokom svoja dva mandata stekao neskrivene simpatije Evropljana , što je još više naglašeno uz nezvjesnost šta dolazi poslije njega.

"Naravno da će nam nedostajati, posebno kada vidite novog predsjednika".

"Bio je prijateljski raspoložen, mislim da je bio miroljubiv, koliko mi izvana to možemo da sudimo...zagovornik mira, ja to veoma cijenim, bio je dopadljiv kao osoba", navode neki stanovnici Berlina.

Za mnoge Evropljane povjerenje i predvidivost odlazećeg predsjednika su ključne pozitivne tačke koje sada ostaju pod znakom upitnika.

Niko tako danas u Evropi ne može sa sigurnošću reći kakvu će sudbinu imati sveobuhvatan trgovinski sporazum Amerike i Evrope koji se pregovara, a protiv čega je u svojim predizbornim istupima bio Obamin nasljednik.

Svjestan atmosfere kakva vlada na Starom kontinentu, Obama, uz podršku Merkel, insistira na dovršetku posla na trgovinskom sporazumu, koji će, uvjeren je on, donijeti koristi stanovnicima oba kontinenta.

Za Evropljane, posebno Nijemce, odlazi partner sa kojim su znali uvijek na čemu su, i pored trzavica poput afere prisluškivanja, nisu imali većih nesporazuma. Partnerstvo je u takvoj atmosferi bilo lako održati.

"I mi se nadamo da će isto biti sa novim američkim predsjednikom, to sada ne znamo sigurno, kao što smo znali sa Obamom".

XS
SM
MD
LG