Linkovi

Izborna kampanja: Ko je bolji lider i šta je Alepo?


Američkom predizbornom kampanjom ovih dana dominira nacionalna bezbednost. Predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp odgovarali su sinoć na pitanja o spoljnoj politici, američkoj vojsci i terorizmu. Klinton je danas ocenila da bi Sjedinjenim Državama jedan d glavnih prioriteta trebalo da bude da pronađu i ubiju lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija, kao što je tokom racije u Pakistanu ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden.

Demokratski kandidat Hilari Klinton je u današnjem obraćanju novinarima oštro kritikovala svog rivala.

Sinoć je bio još jedan test i Donald Tramp ponovo nije prošao. Vidjeli smo više dokaza da on nema odgovarajući temperament i da je u popunosti nekvalifikovan da bude vrhovni komandant.”

Klinton je na sinoćnjem forumu televizije NBC news prva odgovarala na pitanja, dok je Donald Tramp imao poslednju riječ.

“Generali su pod liderstvom Baraka Obame i Hilari Klinton izgubili svako poštovanje.

Klinton je jutros uzvratila na napad.

“On tako priča o istaknutim muškarcima i ženama koji su cijeli život služili našoj zemlji.”

Tramp je sinoć takođe odbio da iznese detalje svoje strategije za nanošenje poraza Islamskoj državi

“Ako pobijedim, ne želim da saopštim neprijatelju moj precizan plan.”

Klinton je pak poručila da će joj borba protiv ekstremista biti prioritet, ali i obećala:

“Više nikada nećemo slati kopnene snage u Irak i nećemo raspoređivati kopnene snage u Siriji.”

Najviše reeakcija ipak je izazvala Trampova ocjena da je Vladimir Putin bolji lider od predsjednika Baraka Obame.

„Ako on kaže izuzetne stvari o meni, i ja ću o njemu. Putin veoma snažno kotroliše svoju zemlju. Riječ je o veoma različitom sistemu koji se meni ne sviđa, ali je on svakako lider u njemu. Mnogo više nego što je naš predsjednik lider. Mi imamo podijeljenu zemlju.

“To nije samo nepatriotski i uvredljivo za naš narod i vrhovnog komandanta, već je i zastrašujuće”, ocijenila je Hilari Klinton.

Predsjednik Obama je iz Laosa ponovio da je Tramp nepodoban za položaj predsednika.

“Ne smatram da je Tramp kvalifikovan da bude predsjednik Sjedinjenih Država i svaki put kad govori, potvrđuje moje mišljenje. Najvažnija stvar za javnost i medije je da samo slušaju šta govori i da zatim postavljaju pitanja o njegovim naizgled kontradiktornim ili neiformisanim ili jednostavno uvrnutim idejama.”

Prva predsjednička debata biće održana za nešto više od dvije nedelje, pa se postavlja pitanje da li je sinoćnji forum bio propuštena prilika za oba kandidata?

“Ni Hilari Klinton, ni Donald Tramp nijesu izgledali kao stabilni, samouvjereni lideri. Ne izgledaju kao dva kandidata spremna za debatu”, smatra politički novinar Rik Klajn.

Pojedini Amerikanci razmatraju i treću opciju u izbornoj trci – predsjedničkog kandidata libertarijanaca Gerija Džonsona, koji međutim daleko zaostaje za Klinton i Trampom. Džonson se jutros našao u centru pažnje javnosti zbog odgovora na pitanje o jednom od ključnih poprišta rata u Siriji.

Na pitanje šta bi uradio povodom grada Alepa, Džonson je odgovorio " Šta je Alepo?

Kasnije je priznao da mu je "stao mozak" i da će "biti pametniji" posle tog ispada.

XS
SM
MD
LG