Linkovi

Obama: Nismo toliko podeljeni


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama apelovao je na Amerikance da poštuju jedni druge, posle policijskog ubistva dvojice Afroamerikanaca, te ubistva petorice policajaca u Dalasu, u Teksasu.

"Održavanje iskrenog, ozbiljnog i dostojanstvenog tona pomoći će u mobilisanju američkog društva da radi na stvarnim promenama, što je naš konačan cilj”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Madridu, gde se sastao sa španskim premijerom Marijanom Rahojem.

"Voleo bih da svi slušaju jedni druge”, naglasio je predsednik, aludirajući na demonstrante i policijske organizacije širom SAD.

Obama je naveo da nasilje protiv policije ne služi ciljevima onih koji su zabrinuti zbog nepravdi u pravosudnom sistemu. Takođe je dodao da je u interesu policajaca da imaju poverenje svojih zajednica.

Predsednik boravi u skraćenoj poseti Španiji, dan posle učešća na samitu NATO-a u Varšavi, gde je poručio da čvsrto veruje da Amerika nije toliko podeljena koliko neki smatraju.

Obama je veći deo jučerašnje konferencije za novinare posvetio događajima u Sjedinjenim Državama. Predsednik bi trebalo večeras da doputuje u Vašington, dan ranije nego što je planirano, dok će narednih dana posetiti Dalas.

U tom gradu je i juče bilo napeto, naročito nakon što je policija primila anonimnu pretnju upućenu policajcima širom Dalasa. Zvaničnici su zbog pretnje zatvorili sedište policije i nekoliko okolnih zgrada.

U Poljskoj, Obama je rekao da zemlja ima snažnu osnovu za rešavanje problema s kojima se suočava, među kojima su tenzije između policije i manjinskih zajednica.

Obama je dodao da je napadač iz Dalasa “poremećeni pojedinac” koji ne predstavlja crnce kao ni što, kako je naveo, napadač koji je prošle godine ubio vernike u istorijskoj afroameričkoj crkvi u Čarlstonu ne predstavlja belce, dok američki musliman koji je ubio 49 osoba u noćnom klubu u Orlandu ne predstavlja američke muslimane.

XS
SM
MD
LG