Linkovi

Najzad otvorene banke u Grčkoj


Grčke banke su od danas ponovo otvorene, mada uz još uvijek ograničene svote za podizanje novca. Atina otplatila deo duga MMF-u i Evropskoj centralnoj banci.

Osim što su otvorene banke, Atina je platila 4 milijarde evra rate duga Evropskoj centralnoj banci, kao i 2 milijadre dijela duga Medjunarodnom monetarnom fondu, čime je i simbolično skinuta sa liste "dužnika" i ponovo stekla pravo na finansiranje od strane ove finansijske institucije. Posle dramatičhih dana, Brisel sa olakšanjem i optimizmom gleda na nastavak finansijske podrške Grčkoj.

Iako skeptici tvrde suprotno, čini se da je najgore prošlo. Grčka se više ne smatra "pobunjenikom" i slijedeći zaključke nedavnog euro samita, a potom i potvrde mjera od strane grčkog parlamenta, priča ulazi u mirnije tokove. Sada slijede detaljni dogovori kako realizovati treći paket podrške Atini, vrijedan do 86 milijardi evra.

"Radimo na dovršetku memoranduma o razumjevanju za treći paket pomoći, pripreme su u toku , a ako me pitate kada će kreditori otići u Atinu, mogu reći da će, u skladu sa zaključcima euro samita, to biti uskoro", poručio je portparol Evropske komisije, Margaritis Skinas.

U Evropskoj komisiji nisu željeli da komentarišu mogućnost prijevremenih izbora u Grčkoj, pravdajući to stavom da je riječ o stvarima koje se tiču samo unutrašnje grčke politike.

Sa druge strane, jesu potvrdili kako je hitna novčana transakcija iz Evropskog stabilizacijskog mehanizma obavljena prema Grčkoj, kako bi ona mogla da izmiri danas prispjela dugovanja Evropskoj centralnoj banci i MMF-u.

"Mogu da potvrdim da je danas obavljena transakcija 7,15 milijardi vura iz Evropskog stabilizacijskog mehanizma, kako bi ona platila dugovanja MMF-u i Evropskoj centralnoj banci. Sada je na Grčkoj da izmiri dugovanja i vjerujemo da će to i učiniti danas", rekla je portparolka Evropske komisije, Mina Andreeva.

Prema posljednjim informacijama, očekivano pokrivanje grčkog duga je zaista i obavljeno, tako da je Atina uspjela da sustigne rok otplate, prvi put nakon više od mjesec dana.

Sada, iako nema kratkih rokova pred sobom, grčka vlada ima dugotrajne pregovore sa medjunarodnim kreditorima, pregovore koji bi trebali rezultirati mjerama nastavka oštre štednje uz, obećanje kreditora, istovremene investicije u rast.

Sa političkog aspekta, gorka pilula sporazuma je i obaveza Atine da, prije nego što na javnu raspravu da bilo koji zakon koji bi se mogao ticati finansijske budućnsti zemlje, taj nacrt zakona moraju odobriti medjunarodni kreditori, što daje snažne argumente protivnicima ovakvog finansijskog aranžmana da tvrde kako je, u zamjenu za novac, vlada dala grčki suverenitet.

XS
SM
MD
LG