Linkovi

Bankrot Detroita


U centru Detroita
U centru Detroita

Nadležni zvaničnici podneli su zahtev za bankrot grada Detroita, simbola američke industrijske moći, čime je on postao najveći grad u istoriji Sjedinjenih Država koji je bankrotirao. Najveći razlozi su smanjenje broja stanovnica i propadanje automobilske industrije.

Nadležni zvaničnici podneli su zahtev za bankrot grada Detroita, simbola američke industrijske moći, čime je on postao najveći grad u istoriji Sjedinjenih Država koji je bankrotirao. Najveći razlozi su smanjenje broja stanovnica i propadanje automobilske industrije.

Pre samo pola veka, Detroit u državi Mičigen bio je centar američke automobilske industrije u procvatu i mesto u kojem je živelo skoro 2 miliona ljudi - uglavnom fabričkih radnika privučenih visokim zaradama i dobrim izgledima za život u srednjoj klasi. Međutim, u četvrtak, kada je državni fiskalni menadžer podneo zahtev za bankrot, populacija u Detroitu opala je na 700 hiljada. Mnoga naselja su pusta, kuće napuštene.

Podnošenjem zahteva za bankrot Detroit se zaštitio od zajmodavaca, a gradonačelnik Dejv Bing se nada da će taj potez označiti novi početak za grad, koji već duže vreme ne može da izađe na kraj sa budžetskim deficitom od više od 300 miliona dolara i dugoročnim dugom koji je prešao 18 miliona dolara.

“Ovo je za mene veoma težak dan, a siguran sam i za mnoge moje sugrađane. Kada sam pre 4 godine preuzeo dužnost rekao sam da je Detroit u finansijskoj krizi i od onda smo pokušali sve da izađemo iz te situacije. Ali bilo je jako, jako teško”.

Guverner savezne države Mičigen, Rik Snajder je u saopštenju rekao da je “bankrot jedino rešenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad. Snajder ,je u martu unajmio fiskalnog menadžera i stručnjaka za bankrot, Kevina Ora da preuzme nadgledanje finansija Detroita. Or ističe da je jako brzo bilo očigledno da je ekonomska situacija Detroita neodrživa.

“Realnost je da je i laiku jasno da Detroit već neko vreme nije na vodi održivu fiskalnu politiku koja se sastoji od pozajmljivanja, odlaganja isplata penzija, neplaćanja računa i produbljivanja stečajnog postupka”.

Još nije sasvim jasno šta će se dogoditi sa Detroitom, ali Or ističe da će posao redovno nastaviti jedino policija, vatrogasna služba i hitna pomoć. Većina ulične rasvete već ne radi, a zbog bankrota je u pitanju i budućnost penzija oko 100 hiljada službenika u komunalnim gradskim službama, kao i njihovo zdravstveno osiguranje.

Zajmodavci će primiti samo mali deo novca koji im grad duguje.

“Svi misle da je Detroit rupa. Nemaju poštovanja. Stari Detroit ne može da izađe na kraj sa svojim problemom. To je tužno”.

“Imali su dosta vremena da srede stvari. Što se kaže, ako ne umeš sam, neko drugi će to da uradi za tebe. Tako je i bilo”, kaže Liland Harison, stanovnik Detroita.

Od svih većih i manjih kompanija automobilske industrije, u Detroitu je ostao samo Dženeral Motors zbog čega se veliki broj stanovnika i vlasnika privatnih preduzeća odselio, odnoseći sa sobom i te preostale poslove.

Pre Detroita bankrotirali su i drugi gradovi, među kojima i Stokton u Kaliforniji sa 300 hiljada stanovnika.
XS
SM
MD
LG