Linkovi

Banjaluka: Jake mere obezbeđenja uoči protesta


Banjaluka

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske,Dragan Lukač saopštio je danas u Banjaluci da su sutrašnji protesti predstavnika opozicije i pozicije u ovom gradu odobreni te da će dva odvojena skupa obezbjeđivati više od 2.000 policajaca. Po njegovim saznanjima, postoji mogućnost dolaska u Banjaluku ekstremnih grupa izvan Bosne i Hercegovine u cilju izazivanja nemira. Ove navode je, u Sarajevu, demantovao ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić poručivši da odgovornost za sigurnost u Banjaluci snosi MUP Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je odobrilo održavanje skupova koje organizuju predstavnici pozicije i opozicije u Banjaluci ali su učesnicima ovih skupova zabranjene bilo kakve šetnje kako ne bi došlo do sukoba. Ističe ovo,ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske,Dragan Lukač precizirajući da će najavljene skupove obezbjeđivati dovoljan broj policajaca koji će sve izgrednike sankcionisati.

"Svi oni koji napadnu bilo koju instituciju Republike moraju da znaju da će zbog toga biti sankcionisani, kao i organizatori koji su odgovorni za njihovo ponašanje",

Lukač je,takođe,potvrdio da postoje informacije o dolasku ekstremnih pojedinaca i grupa iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske u Banjaluku čiji će ulasci na granici biti evidentirani. Međutim, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić je saopštio da nema nikakvih obavještajnih ili operativnih podataka da će u Banjaluku doputovati radikalne grupe u ciljem izazivanja inidenata.

"Nema nijedne konkretne, ozbiljne, osnovane i pouzdane informacije koja govori o tome da će bilo koji pojedinac odnekud sa strane da dođe u smislu da pravi takvu vrstu incidenata o kojima se govori",

Povodom održavanja stranačkih skupova u Banjaluci će od ponoći do sutra u 20 časova privremeno biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti a zabranjena je i prodaja alkoholnih pića u prodavnicama i drugim sličnim objektima.

Server: SAD ne žele ukrajinski scenario

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server na konferenciji magazina Njuzvik u Beogradu odbacio je tvrdnju pojedinih medija da Vašington želi da vidi neku vrstu ukrajinskog scenarija u Banjaluci.

"Ideja da SAD promovišu neku vrstu evro-Majdana, ukrajinskog scenarija u Banjaluci, je po meni smešna. Ne mislim da tu uopšte ima istine, Sjedinjenim Državama nije stalo da tako nešto rade, bilo ih je briga za Miloševića ali nije ih briga da tako nešto rade u Banjaluci. Ako se održavaju protesti u Banjaluci to možda ima veze s tim što je Milorad Dodik napravio velike probleme u Republici Srpskoj. Protesti su deo igre, ali nasilje nije. Na primer – demonstracije protiv NATO-a u Crnoj Gori, imam puno poštovanje prema svima koji demonstriraju protiv NATO-a, ali nasilje nije deo igre. Kada protesti postanu nasilni to se pretvara u problem i zato delim zabrinutost svih i želju da protesti u Banjaluci ostanu nenasilni."

XS
SM
MD
LG