Linkovi

Dan žalosti u Bangladešu posle napada


Svijeće za žrtve napada u Daki
Svijeće za žrtve napada u Daki

U Bangladešu je počeo dvodnevni dan žalosti posle ubistva 20 talaca i dva policajca u jednom restorana u Daki, koje je počinila grupa od sedam islamskih ekstremista.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, dok vladini zvaničnici odbacuju navode o umešanosti te terorističke organizacije.

Ministar unutrašnji poslova Asaduzaman Kan rekao je da napadači apsolutno nisu povezani sa Islamskom državom, već da su bili pripadnici domaće ekstremističke grupe - Džumatul Mudžahedin Bangladeš – koja je zabranjena više od decenije. Kan je dodao da su napadači bili dobro obrazovani, iz bogatih porodica.

Šef nacionalne policije, prema navodima novinske agencije Rojters, rekao je da su esktremisti bili iz Bangladeša i da je policija u prošlosti pokušavala da uhapsi njih pet. Takođe je naveo da se istražuju njihova moguća povezanost sa Islamskom državom.

U međuvremenu, vlasti su rasporedile dodatne bezbjednosne snage širom prijestonice, posle opsade tokom koje je spašeno 13 talaca.

Među žrtvama su devet Italijana, sedam Japanaca, dva državljana Bangladeša, i po jedan Indijac i Amerikanac. Tri žrtve su bili studenti univerziteta u Sjedinjenim Državama. Bijela kuća i Državni sekretarijat osudili su napad.

XS
SM
MD
LG