Linkovi

Joga smiruje problematične djake


Djaci u osnovnoj školi Robert Kolman u Baltimoru u Merilendu.
Djaci u osnovnoj školi Robert Kolman u Baltimoru u Merilendu.

U američkom gradu Baltimoru, pored matematike i engleskog jezika, jedan od predmeta u školama je od nedavno i joga. Ova inicijativa je pokrenuta u cilju da se gradska deca sklone sa opasnih ulica i da im se pruži šansa da nauče da rešavaju probleme na jedan drugačiji način.

Đaci prvo završavaju domaće zadatke. Zatim zajedno počinju da meditiraju i rade jogu. Dženisa Braun ima devet godina.

“Kad ih podučavam, počinjem sa laganim vežbama”.

Braun kaže da joj je ova vežba disanja, poznata i kao “dah vatre”, omiljena.

“Disanje pomaže da se sva čula usklade i yaista vas znatno smiruje”.

Atman Smit, jedan od osnivača fondacije “Holistic Life”, kaže da ovaj dopunski program u školi pomaže mladima da se nose sa životnim teškoćama.

To je ozbiljan začarani krug na gradskom području, gde ljudi ne umeju na miran način da reše konflikt i zbog toga ima toliko nasilja i zlostavljanja. Mislim da time što ovu decu učimo meditaciji, da im dajemo sredstvo da se kontrolišu što će, nadam se, zauzvrat da promeni način na koji funkcionišu gradske četvrti”.

Ovaj dopunski program pomenute fondacije organizuje se u osnovnoj školi Robert Kolman. Tajron Bojking već dve godine pohađa taj program. On kaže da su joga i meditacija postali deo njegove svakodnevice, dodajući da on čak ponekad preuzme ulogu instruktora.

Kada se probudim, zauzmem pozu “svanuće”, jer sam naučio da ta poza pomaže kada ste zbunjeni, a takođe se lakše razbudite i posle toga imate dobar dan u školi”.

Direktorka, Karlilijan Tomson je pre dve godine pokrenula ovaj program u svojoj školi. Ona sada neke problematične đake ne kažnjava ukorima, već ih šalje na jogu. Tomson ističe da je to dosta pozitivno uticalo na jednu grupu dečaka iz petog razreda.

“Kada su se priključili programu, ponašanje tih dečaka se nije promenilo preko noći. Međutim, kako je prolazilo vreme videla sam da su počeli manje da koriste pesnice za rešavanje nekih situacija, i da su ih zamenili tehnikom disanja. Takođe su počeli da razgovaraju o problemima umesto da na njih odmah reaguju, kao ranije. Rekla sam - ako su se oni promenili onda mora da je program zaista dobar”.

Tomson ističe da bi volela da proširi ovaj program u njenoj školi i da se nada da će joj se pridružiti i druge škole.

XS
SM
MD
LG