Linkovi

Nacionalna garda raspoređena u Baltimoru


Trupe Nacionalne garde stacionirane širom Baltimora dok vlasti pokušavaju da uspostave red i mir dan posle izbijanja nemira.

Trupe Nacionalne garde su stacionirane širom Baltimora, u saveznoj državi Merilend dok vlasti nastoje da ponovo uspostave red i mir dan posle izbijanja nemira nakon sahrane Fredija Greja, 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je umro od povreda zadobijenih dok je bio u policjiskom pritvoru ranije ovog meseca.

Guverner Merilenda Leri Hogan je proglasio vanrendo stanje u Baltimoru, dok su javne škole u gradu danas zatvorene. Gradonačelnica Stefani Rolings Bejk , koja je nazvala ove nemire “najmračnijim danima sa kojima je njen grad ikada bio suočen” proglasila je jednonedeljni noćni policijski čas.

Vatrogasci su pred zoru i dalje nastojali da ugase nekoliko požara u gradu, uključujući u centru za starije osobe pod pokroviteljstvom baptističke crkve, koji je još u izgradnji.

"Očigledno je da mi je slomljeno srce jer neko nije razumeo da smo mi za zajednicu. Neko nije razumeo da mi radimo u ime zajednice da investiramo tamo gde niko drugi nije hteo. Nismo želeli dalju nepravdu, već obnovu zajednice za stanovnike istočnog Baltimora", rekao je Donti Hikman, pastor južne baptističke crkve.

Nasilje je počelo kad su stotine srednjoškolaca marširale ka lokalnom molu posle otkazivanja nastave, da bi se potom proširilo na nekoliko drugih gradskih četvrti zbog čega policija nije bila u stanju da odgovori kada su protesti prerasli u nasilje.

Demonstranti su opljačkali i zapalili desetine biznisa i automobila, bacali kamenice, cigle, boce i druge objekte na specijalce. Komesar policije Entoni Bets je rekao da je 15 policajaca povredjeno u sukobima, od kojih je 6 hospitalizovano. Najmanje 200 osoba je uhapšeno.

Porodica Fredija Greja je tokom noći apelovala na izazivače nereda da prekinu nasilje.

"I ja patim koliko i vi, ali ne želim da ste na ulicama. Želim da svi tražite pravdu za mog sina, ali nemojte to činiti na ovakav način. Nemojte da uništite grad. Samo za njega? To je pogrešno", poručila je majka Fredija Greja, Glorija Darden.

Hiljade ožalosćenih su se okupile tokom dana da odaju poslednju poštu Frediju Greju, čija je smrt najnoviji incident koji je podstakao pitanja i proteste povodom interakcija izmedju pripadnika manjina i policije u SAD.

Grej je pretrpeo ozbiljnu povredu kičme nakon hapšenja 12. aprila. Vlasti navode da nije bio ispravno vezan dok je bio transportovan u policijskom kombiju. Komesar policije Bets izjavio je da policajci nisu odmah shvatili da je Greju, koji je bolovao od astme, bila potrebna lekarska pomoć.

Šestorica policajaca koji su bili u kontaktu sa Grejom su suspendovani, ali će ostati na platnom spisku.

Nova sekretarka za pravosudje Loreta Linč, koja je preuzela položaj samo nekoliko sati pre nasilja, izdala je saopštenje u kojem osudjuje, kako je rekla, “bezumne akte nasilja nekih pojedinaca u Baltimoru.”

Sekretarijat za pravosudje i FBI su otvorili istragu o tome da li su prekršena gradjanska prava Fredija Greja. Baltimorska policija je navela da se nove informacije o tom slučaju očekuju u petak.

Ranije juče, hiljade ljudi okupile su se u jednoj lokalnoj crkvi da bi odale poštu Greju. Sahrani su, između ostalih, prisustvovali, aktivista za prava crnaca Džesi Džekson i kongresmen iz savezne države Merilend Ilajdža Kamings, dok je predsednika Baraka Obamu predstavljao sekretar kabineta Broderik Džonson koji predvodi inicijativu za pomoć mladićima iz manjinskih zajednica.

Predsednik Obama je kasnije u telefonskom razgovoru sa guvernerom Merilenda Lerijem Hoganom obećao pomoć federalne vlade u uspostavljanju reda u Baltimoru.

XS
SM
MD
LG