Linkovi

Optužnice za ubistvo Fredija Greja


Državni tužilac u Baltimoru Merilin Mozbi
Državni tužilac u Baltimoru Merilin Mozbi

Policajci odgovorni za hapšenje Fredija Greja optuženi su za niz krivičnih dela, od ubistva drugog stepena i ubistva iz nehata do napada; Petoro se već nalazi u pritvoru

Šest policajaca u Baltimoru koji su umešani u hapšenje Fredija Greja, čija je smrt podstakla oštre proteste, danas su između ostalog optuženi za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata, saopštila je državna tužiteljka. Petoro optuženih već se nalazi u pritvoru.

Na ulicama Baltimora se nakon višednevnih protesta danas slavilo nakon što je državni tužilac Merilin Mozbi objavila optužnice protiv policajaca, odgovornih za hapšenje dvadesepetogodišnjeg Afroamerikanca Fredija Greja.

“Na osnovu rezultata naše sveobuhvatne, iscrpne i nezavisne istrage, uz nalaze patologa koje smo primili danas da je Grejova smrt bila ubistvo , vjerujemo da imamo osnovan povod za podizanje optužnica za krivično djelo.”

Mozbi je kazala da je Grej pretprio tešku i kritičnu povredu vrata tokom transporta u policijskom kombiju 12. aprila, zato što nije bio propisno vezan.

Gospodin Grej je najmanje dva puta pokazao da mu je potrebna medicinska pomoć. Međutim, uprkos njegovim apelima, policajci mu ni u jednom trenutku nisu pružili pomoć, niti je zatražili. “

Državni tužilac je takođe navela da je hapšenje bilo nezakonito s obzirom na to da nož koji je pronađen kod Greja nije bio skakavac i on je imao zakonsko pravo da ga nosi.

Optužbe protiv šestorice policajaca obuhvataju ubistvo drugog stepena, za što je optužen jedan od njih, te ubistvo iz nehata, napad drugog stepena, nepropisno obavljanje dužnosti i nezakonito pritvaranje. Gradonačelnica Baltimora Stefani Rolings Blejk rekla je na konferenciji za novinare da se petoro već nalazi u pritvoru.

Podizanje optužnica najavljeno je nakon masovnih protesta zbog Grejove smrti – koju mnogi smatraju još jednim primjerom policijskog nasilja nad crncima.

“Sada možemo da vidimo da će policija biti optužena ako uradi nešto pogrešno. Nemojte da budete ljuti na policajce i da kažete da su svi loši. Ima loših policajaca, ali imamo i državnog tužioca koji će da ih stavi iza rešetaka”, poručio je jedan stanovnik Baltimora.

Uz napomenu da je Grejovoj porodici saopštila da niko nije iznad zakona, Merilin Mozbi je u današnjem obraćanju apelovala na mir.

Građanima Baltimora i demonstrantima širom Amerike poručujem: Čula sam vaš poziv ‘nema mira bez pravde’. Vaš mir je istinski potreban dok radim na tome da obezbijedim pravdu u ime ovog mladića. Baltimorskoj policiji želim da kažem da optužbe protiv ovih šest policajaca ne predstavljaju osudu cijelog odsjeka.”

U Vašingtonu, predsjednik Barak Obama poručio je da građani, više od svega, žele istinu.

Apsolutno je ključno da se sazna istina o tome šta se dogodilo Frediju Greju. Ne bi bilo prikladno da komentarišem zakonske procedure, ali mogu da vam kažem da pravda treba da bude zadovoljena i svi dokazi predočeni. Optuženi pojedinci, očigledno, imaju pravo na odgovarajući proces i vladavinu zakona i ja želim da osiguram da naš pravni sistem funkcioniše kako treba.”

U Baltimoru su masovna okupljanja planirana i za kraj nedelje. Protesti su sinoć održani i u Sinsinatiju i Filadefiji, gdje je izbio manji okršaj kada je policija pokušala da spriječi okupljene da blokiraju glavnu saobraćajnicu.

XS
SM
MD
LG