Linkovi

Evropski lideri pred samit o migrantima


Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc
Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc

Lideri balkanskih država će sutra učestvovati na samitu u Beču o evropskim integracijama, ali se očekuje da će migrantska kriza biti veoma visoko na dnevnom redu.

U poslednjih nekoliko dana desetine hiljada migranata stigle su preko Grčke na Balkan, na putu ka zapadnoj Evropi. Zemlje na prvoj liniji ove krize traže pomoć od evropskih partnera.

Korak po korak, najveća evropska izbeglička kriza od Drugog svetskog rata se produbljuje. Vlasti u Makedoniji su promenile takitku – i obezbedile vozove i autobuse da bi ubrzale odlazak migranata na sever u Srbiju.

Tokom posete migrantima u Makedoniji ove nedelje, ministar inostranih poslova domaćina samita, Sebastijan Kurc, navodi da je evropski sistem za pružanje azila neadekvatan:

“Hitno nam je potreban sveobuhvatan evropski pristup i ne može se dopustiti da izbeglice stižu u Makedoniju iz Grčke, a da ne budu ni registovane.”

Madjarska navodi da je u ponedeljak zabeležen rekordni priliv od 2.100 migranata iz Srbije. Budimpešta brzo nastoji da podigne ogradu duž granice sa Srbijom koja bi trebalo da bude završena do kraja avgusta.

“Ako su migrant blokirani u Madjarskoj, nije moguće predvideti gde će otići nakon toga. U ovom momentu Srbija nije u stanju da procesuira mnoge azilante. A znamo da oni ne mogu da se vrate u Makedoniju, jer je tamo još gora situacija – odnosno tu su nefunkcionalni azilantski sistem i slučajevi zlostavljanja migranata. Gde će onda ti ljudi otići?”, navodi Gauri Van Gulik, Amnesi Internešenel

Mnogi od migranata pokušavaju da se domognu Nemačke. Kancelarka Angela Merkel koja će prisustvovati sastanku u Beču apelovala je na evropske države da sprovedu zajedničke sporazume o azilantima.

“Reč je o registraciji i minimumu standarda za smeštaj i zdravstvenu negu.”

Berlin je najavio da više neće primoravati Sirijske izbeglice da se vrate u zemlje u koje su prvo ušle u EU, a to su obično Grčka i Italija, kako bi tražili azil.

Medjujtim, ovaj priliv je izazvao i napade antiimigrantskih grupa. Ovo prihvatilište nadomak Berlina, koje je trebalo da bude smeštaj za stotine izbeglica, uništeno je u ponedeljak, kako se veruje, u podmetnutom požaru.

XS
SM
MD
LG