Linkovi

Netolerantnost u Srbiji zadaje teškoće


Beograd: Crkva Svetog Nikole
Beograd: Crkva Svetog Nikole

Petrušić: Crkva može da ima svoje stavove, ali niko ne bi trebalo da doprinosi netoleranciji i stvaranju atmosfere koja može biti loša.

Pet dana pred nedelju - još je neizvesno hoće li ove godine u Beogradu tog dana biti održana parada ponosa. Skupštinski odbori za evropske integracije i ljudska i manjinska prava podržali su održavanje gej prajda, a na sednici je bilo reči i o porukama Srpske pravoslavne crkve o paradi ponosa.

Nakon poslednjeg saopštenja Srpske pravoslavne crkve, kojim se osuđuje najavljeno održavanje Parade ponosa u Beogradu, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Nevena Petrušić je rekla da Crkva može da ima svoje stavove i dodala da niko ne bi trebalo da doprinosi netoleranciji i stvaranju atmosfere koja može biti loša i može rezultirati time da bude napada.

Ipak, po njenoj oceni, atmosfera u Srbiji pred nedelju, za kada je najavljen gej-prajd, je bolja nego poslednjih godina:

“Nema onih tenzija koje smo prepoznavali, i izostale su homofobične izjave političara i funkcionera koje su ranijih godina, zapravo bile izjave koje podstiču netrpeljivost i nasilje prema LGBT osobama. Ja se iskreno nadam da će ove godine parada ponosa biti održana”, rekla je Nevena Petrušić.

Na današnjoj zajedničkoj sednici dva skupštinska odbora o položaju LGBT zajednice u Srbiji, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović je najavio da će u nedelju ići na Paradu ponosa i da veruje da će i drugi poslanici doći, što će, kako je rekao, biti jasan signal spremnosti države da i kroz instituciju Narodne skupštine pokaže da je uz svoje građane bez obzira koje su vere, nacije ili seksualne opredeljenosti.

"Jedina su diskriminisana grupa kojoj se otvoreno preti fizičkim nasiljem, a česti su i pokušaji napada na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije, do pretnji, govora mržnje i diskriminacije. Takođe, i dalje postoje veoma izraženi mitovi i stereotipi kada je reč o ovoj populaciji, koji utiču na stvaranje klime koja podstiče na diskriminaciju i nasilje koje je usmereno prema ovim osobama", smatra Omerović.

Član Organizacionog odbora ovogodišnje Parade ponosa Boban Stojanović je, povodom saopštenja poglavara SPC, patrijarha Irineja o održavanju Parade ponosa rekao da je "suviše mali da komentariše patrijarhove misli". Stojanović je rekao i da od nadležnih državnih organa nemaju konkretne informacije u smislu neke odluke hoće li parada ponosa biti održana u nedelju.

XS
SM
MD
LG