Linkovi

Bajden: SAD čvrsto posvećene integraciji Balkana


Zajednička fotografija potpredsednika SAD Džo Bajdena, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i balkanskih predsednika u Zagrebu
Zajednička fotografija potpredsednika SAD Džo Bajdena, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i balkanskih predsednika u Zagrebu

Potpredsednik Bajden je u Zagrebu poručio da su SAD čvrsto posvećene cilju Dejtonskog sporazuma - integraciji regiona u institucionalne strukture Evrope, te da su vrata NATO-a širom otvorena

Danas je u Zagrebu održan sastanak lidera zemalja Jugoistočne Evrope u okviru "Brdo-Brioni" procesa, a počasni gosti ovog skupa bili su potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

U prisustvu potpredsednik SAD Džozefa Bajdena, predsednika Evropskog veća Donalda Tuska i predsednika Austrije Hajnca Fišera danas je u Zagrebu održan regionalni sastanak čelnika zemalja jugoistočne Evrope, na kome se iza zatvorenih vrata razgovaralo o bezbednosti, izbeglicama, evroatlantskoj i evropskoj perspektivi regiona.

Kako je na koferenciji za novinare rekao Bajden, SAD nikada nisu izašle iz ovih prostora i uvek motre Evropu. Po njegovim rečima Sjedinjene Države su čvrsto posvećene cilju Dejtonskog sporazuma – integraciji regiona u institucionalne strukture Evrope.

Vrata NATO ostaju širom otvorena, a Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće, rekao je Bajden i dodao da Amerika podržava članstvo svih zemalja iz regiona u NATO savezu, kao i korake koje Srbija i Kosovo čine prema konstruktivnom dijalogu:

"Ulaskom ovih država sa Balkana u NATO i EU za mene je najbolji način obezbeđivanja bezbednosti i stabilnosti, i blagostanja. I zapravo upućuje države da preduzmu teške, ali potrebne reforme, da iskorene korupciju, da se pridržavaju zakona, da unapređuju civilno društvo i nezavisne medije."

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je istakao da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a predanost tom procesu je veoma važna za mir i stabilnost regiona.

"Danas, ono što nam je napotrebnije je stvarni napredak, kako bismo ponovo oživeli proces proširenja za zemlje kandidatkinje. I kako bismo ubrzali evroatlantski proces za zemlje koje se žele priključiti NATO-u."

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je to bio dijalog o bezbednosti i blagostanju ovog dela Evrope. Kako je rekla, ovo je i politički proces te se otvorenim pitanjem treba baviti u duhu dobrosusedskih odnosa:

"Za trajnu stabilnost cele Evrope potrebno je osigurati stabilnost i blagostanje u Jugoistočnoj Evropi. Za stabilnost i blagostanje Jugoistočne Evrope potrebni su nam snažni partneri i saveznici. Kako bismo sve ovo postigli moramo ojačati i unaprediti dijalog između Jugoistočne Evrope, EU i SAD, koji će uroditi konkretnom saradnjom."

U okviru sastanka „Brdo-Brioni“ procesa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić se sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je tom prilikom rekao da Amerika podržava Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član EU. Bajden je podvukao da SAD podržavaju pozitivan odnos Srbije prema migrantskoj krizi i njen doprinosu miru i stabilnosti u regionu.

XS
SM
MD
LG