Linkovi

MUP Srbije potvrdio da je Danka Ilić ubijena, telo devojčice još nije pronađeno


Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Bratislav Gašić, tokom vanredne sednice tehničke Vlade, 4. aprila 2024. (FoNet)
Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Bratislav Gašić, tokom vanredne sednice tehničke Vlade, 4. aprila 2024. (FoNet)

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić, za kojom se danima tragalo u Srbiji i inostranstvu, ubijena je i njeno telo je bačeno na deponiju u okolini Bora, izjavio je na konferenciji za novinare Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Srbije u tehničkom mandatu. Rekao je da je policija uhapsila dvojicu muškaraca, S. J. (50) i D. D. (50), koji su priznali krivicu, ali da se za telom devojčice još uvek traga zbog postojanja informacija da je 28. marta prebačeno na drugu lokaciju.

On je izjavio da se sumnja da je jedan od osumnjičenih za ubistvo prebacio telo na drugo mesto, ali da policija još ne može da utvrdi gde se ono nalazi, pošto međusobno prebacuju krivicu jedan na drugog.

"Njih dvojica su nas odvela do deponije, ali imamo saznanje da se jedan od njih dvojice vratio 28. marta i prebacio telo na drugu lokaciju. Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju i pretražuje se teren u cilju pronalaska tela", rekao je Gašić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su pripadnici policije uradili ogroman posao, a izneo je i retrospektivu događaja i istrage:

"Majka Ivana Ilić je u 13:10 došla u Banjsko Polje sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13:22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13:51 je zvala muža, a policija je stigla u 13: 59", rekao je ministar Gašić dodajući da je u 18:57 aktiviran sistem "Pronađi me".

Naveo je da je dvogodišnja Danka izašla iz dvorišta i da se kretala asfaltom.

"Majka je oko 13:50 videla beli auto i muško lice pored vozila Fiat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri", rekao je ministar policije.

Nestanak devojčice Danke Ilić objavljen je putem sistema "Pronađi me"
Nestanak devojčice Danke Ilić objavljen je putem sistema "Pronađi me"

Istakao je da je kasnije zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13.50.

"Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko dva i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata", rekao je Gašić.

Dodao je i da su se osumnjičeni, nakon što su udarili devojčicu, tokom vožnje dogovorili da telo bace.

“Dok su vozili u 13.57 zaustavio ih je otac devojčice, koji je bio u automobilu i pitao da li su videli devojčicu, odgvorili su negativno. Oni su Starobanjskim putem, po dolasku na deponuju, bacili dete na bedem sa gomilom smeća, a drugi je pazio da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili tamo vozilo“, rekao je Gašić.

On je rekao da je tokom istrage kompletan teren pretraživan više puta od strane svih mogućih službi i sredstava i da je istraga vođena u tri pravca.

"Nismo mogli da isključimo otmicu, da je dete neko, kao što je to bilo na kraju udareno kolima, i treća mogućnost da je dete živo. Više puta smo pričali sa majkom. Da li nam je bilo čudno što je posle tri godine došla u dvorište u kom je bilo dosta stakla i gvožđa, pa jeste. Ali smo morali dobiti sve informacije za potrebe istrage", rekao je ministar Gašić.

Ukazao je da je više od 40 pripadnika Uprave kriminalističke policije bilo na terenu danima, a da su ljudi iz tehnike i poligrafisti spavali po dva sata da bi ispunili sve što se od njih traži. Naglasio je i da je policija obavila sve što je predviđeno istragom, i da je više stotina pripadnika svih službi MUP bilo na terenu.

Gašić je rekao da su dvojica osumnjičenih poligrafski ispitani i da je vozač automobila imao zakasnelu reakciju a suvozač je imao reakciju, oduzeta su sva tri automobila, odakle je uzeto sve što je potrebno za forenziku.

Na pitanje kako su tabloidi dobijali informacije o istrazi, Gašić je rekao da je obaveza u MUP-u da se na internu mrežu koju vidi veliki broj policijskih načelnika u Srbiji, šalju informacije - što je bilo i u slučaju hapšenja osumnjičenih.

Ipak, rekao je da ne želi da govori o tome da li je neko zloupotrebio položaj ali je podsetio na privođenje pripadnika MUP-a koji je odavao svoja saznanja, a koji je i ranije izlazio sa informacijama iz istrage.

Inače, informaciju da je devojčica za kojom se deset dana tragalo ubijena prvi je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici Vlade Srbije održanoj u prepodnevnim časovima.

Vanredna sednica odlazeće Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, u Beogradu, 4. aprila 2024. (Foto: FoNet)
Vanredna sednica odlazeće Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, u Beogradu, 4. aprila 2024. (Foto: FoNet)

Rekao je da je vest dobio od policije, da su uhapšeni priznali delo i da u tom trenutku vode policiju do mesta gde su sakrili telo deteta.

Ministar Gašić je, odgovarajući na pitanje zašto je Vučić, a ne policija, saopštio vest o ubistvu Danke Ilić, rekao da je na sednici Vlade dobio informaciju policije iz Bora da su obojica osumnjičenih za ubistvo priznala krivicu i to je posledio predsedniku.

Dvogodišnje dete nestalo je pre deset dana. Od trenutka prijave nestanka za detetom se intenzivno traga, a po prvi put je aktivran sistem "Pronađi me", a slučaj su pomno pratili domaći mediji, ali i mediji iz regiona.

U potrazi je pored policije učestvovala Žandarmerija, helikopterska jedinica, pripadnici Gorske službe spasavanja.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama obavljen je snimak iz Beča devojčice koja liči na nestalo dete, u pratnji dve žene, ali je bečka policija u četvrtak ujutro - pre Vučićevog obraćanja javnosti - objavila da na snimku nije nestala Danka.

U tekstu su korišćene informacije agencije FoNet, televizije N1 i RTS-a.

XS
SM
MD
LG