Linkovi

Svećlja objavio snimak na kome se navodno vidi Radoičić, završena akcija policije u Banjskoj


Pritvor za Srbe privedene posle napada severu Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Pritvor za Srbe privedene posle napada severu Kosova

Dva dana posle napada na severu Kosova u kojem je ubijen jedan policajac i najmanje trojica napadača, vlasti u Prištini nastavljaju da iznose, kako tvrde, dokaze o umešanosti potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i umešanosti Beograda, a atmosfera u selu Banjska i opštini Zvečan i dalje je napeta.

Do sada je uhapšeno ukupno osmoro ljudi koji se sumnjiče da su učestvovali ili da su povezani sa napadom, potvrdila je Kosovska policija, a sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana za trojicu privedenih. Akcija policija u Banjskoj završena je u utorak uveče, a sredu će biti odlučeno o naredenim potezima, potvrdio je za prištinsku Kohu Veton Elšani, zamenik direktora policije Severne Mitrovice.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije vode razgovore sa obe vlastima u Beogradu i Prištini i pozivaju na povrataku dijalogu o normalizaciji odnosa.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjajl Svećlja objavio je u utorak snimak sa nadzorne kamere, na kojem se vidi grupa napadača u dvorištu manastira Banjska, među kojima je, kako je izjavio, Radoičić.

Svećlja je na Fejsbuku naveo da je "Radoičić bio vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku".

"Ovo na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, takođe osoba sa crne liste SAD i Ujedinjenog Kraljevstva", poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Na video snimku iz manastirskog dvorišta vidi se više naoružanih osoba u maskirnim uniformama.

„Radoičić je bio vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti (…) Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista“, napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Šole razgovarao sa Vučićem, Hovenijer sa Osmani

Derek Šole, savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, objavio je da je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle napada koji je u nedelju počinjen selu Banjska na severu Kosova.

“Snažno sam osudio nasilje nad pripadnicima Policije Kosova i izajvio saučešće povodom pogibije narednika Afrima Bunjakua. Obe strane moraju da se vrate dijalogu, kojim posreduje Evropska unija i primene obaveze dogovorene u Ohridu”, napisao je Šole u objavi na društvenoj mreži “Eks” - u kojoj je napad na pripadnike kosovske policije označio gnusnim.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer posle sastanka sa predsednicom države Vjosom Osmani rekao je da se još radi na utvrđivanju šta i kako se tačno desilo i ko je odgovoran.

"Ovo nije bila grupa pojedinačnih građana koji su se spontano okupili da izraze zabrinutost. Ovo je bila obučena, organizovana grupa. A to znači da iza njih stoje neke strukture koje im daju obuku i opremu", dodao je Hovenijer.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da Srbija mora nedvosmisleno da pozove na uzdržanost od nasilja.

"Posle napada na policiju na Kosovu, svi moraju da budu svesni svoje uloge u miru. U napetoj situaciji na Zapadnom Balkanu odgovornost se meri onim što činite da deeskalirate. Srbija posebno mora nedvosmisleno da pozove na uzdržanost od nasilja", napisala je Berbok na društvenoj mreži Iks

Pritvor za uhapšene Srbe

Na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor trojici Srba koji su uhapšeni u selu Banjska. Oni se prema navodima Specijalnog tužilaštva terete za teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Кosova i izvršenje terorističkih akata.

Pritvor do 30 dana odeđen je Blagoju Spasojeviću, Vladimiru Toliću i Dušanu Maksimoviću. Advokat Dejan Vasić branilac uhapšenog Maksimovića najavio je žalbu na ovu odluku Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini.

"Mi smo sudu ukazali na neke činjenice koje smatramo da su relevantne i koje pokazuju da se radi o nečemu što je možda i nesporazum više nego bilo šta što bi moglo da ima veze sa krivičnim delom. Sutra ću izjaviti žalbu pa ćemo da vidimo kako će sud naše žalbe razmotriti", kazao je advokat Vasić.

Naveo je i da njegov klijent juče nije bio u stanju da da izjavu.

"Bio je uznemiren zbog svega što se desilo, ali ja ću tražiti da se on sasluša što je pre moguće, ukoliko je moguće već sutra i on će reći sve o događaju", rekao je Vasić.

Medijima se ispred suda obratila i sestra Dušana Maksimovićeva, Biljana Maksimović.

"Apsolutno sam sigurna da će istraga pokazati svoje, da će se pokazati istina u vezi sa mojim bratom Dušanom Maksimovićem. Svi smo uz njega. Istraga će pokazati istinu", rekla je Biljana Maksimović.

Ljubomir Pantović, advokat uhapšenog Blagoja Spasojevića takođe je najavio da će na odluku o određivanju pritvora uložiti žalbu.

Uhapšeni Vladimir Tolić kojem je takođe određen pritvor do 30 dana nalazi se na bolničkom lečenju u KBC Priština. Njegov advokat Miloš Delević naveo je da je zbog zdravstvenog stanja i u konsultaciji sa advokatom, Tolić odlučio da ne daje izjavu i branio se ćutanjem.

Hil: Mir i povratak dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji. Tema sastanka bila je aktuelna situacija na Kosovu, posle događaja u selu Banjsko.

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil rekao je posle sastanka da je napad koji se dogodio veoma ozbiljan i da dodatno zabrinjava to što situacija može da postane još gora. Osudio je ubistvo kosovskog policajca i istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Ono što je sada neophodno jeste da se ulože politički i diplomatski napori i da se krene napred. Dijalog Beograda i Prištine je odličan proces, ali mora biti dodatno osnažen i mir mora biti očuvan. Verujem da na kraju mora postojati rešenje - ono koje je bazirano na formiranju Zajednice srpskih opština, ali i na potrebi da Kosovo bude međunarodno prepoznato. To su dva stuba dijaloga i nadam se da on može da se nastavi dalje, jer ne smemo imati više incidenata. Osuđujemo ubistvo kosovskog policajca, ali je važno da saznamo šta se tačno dogodilo i da nastavimo sa političkim i diplomatskim procesom“, naveo je Hil.

Vučić se sa ambasadorom Rusije u Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sastao u ponedeljak i, kako je objavio na Instagramu, obavestio ga o "činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice".

Sa druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti ponovo je ustvrdio da oružje i oprema koje je zaplenila kosovska policija i koje je u ponedeljak predstavila javnosti, nesumljivo potvrđuju da "izvršioci nisu delovali sami, nego sa podrškom države".

"Srbija mora snositi odgovornost za podršku terorističkom nasilju na teritoriji Kosova", napisao je Kurti u poruci na društvenoj mreži X.

Danas: Dvojica ranjenih prebačeni iz novopazarske bolnice

Beogradski list Danas je objavio da od ponedeljka popodne dvojica muškaraca, povređenih u Banjskoj, više nisu u novopazarskoj bolnici i da su prebačeni u neku veću zdravstvenu ustanovu.

Danas navodi da je u ponedeljak između 12 i 13 časova, u pratnji policije, dovezen još jedan povređeni s prostrelnom ranom noge. I on je posle zbrinjavanja prebačen u drugu zdravstvenu ustanovu.

Mediji su u nedelju izvestili da je ispred hirurškog odeljenja novopazarske bolnice bilo vidno prisustvo policije, a prema rečima našeg reportera – policajaca u civilu danas nema.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je rekao da se u bolnici u Novom Pazaru nalazi šest povređenih napadača i zatražio od srpskih vlasti da ih isporuči.

Patrola Kosovske policije na putu ka manastiru Banjska, 26 (Foto: VOA)
Patrola Kosovske policije na putu ka manastiru Banjska, 26 (Foto: VOA)

Dan žalosti u Srbiji i na severu Kosova

Vlada Srbije proglasila je na vanrednoj sednici utorak, 27. septembar za Dan žalosti, povodom tragičnih događaja na Kosovu.

Kako je saopšteno, Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji.

Selo Banjska i dalje u blokadi posle napada
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:09 0:00

I Srpska lista je saopštila je da su danas, sutra i prekosutra dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu.

"Proglašavaju se 26, 27. i 28. septembar danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan", navodi se u saopštenju.

Kako je preneo RTS, u srpskim sredinama na teritoriji Kosova otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, a zastave Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja.

U centru Zvečana, meštani pale sveće trojici Srba ubijenih u napadu na Kosovsku policiju. Iako još niko nije zvanično saopštio identitet ubijenih, izložene su njihove fotografije sa crnim florom. U pitanju su N.S. iz Zvečana i, kako nezvanično sugrađani iznose, B.M i I.M. iz Leposavića, prenosi Kossev.

KFOR: U kontaktu smo sa kosovskim službama i Vojskom Srbije

Komanda misije KFOR-a saopštila je da je i dalje u redovnom kontaktu sa svim stranama, Euleksom, predstavnicima kosovskih institucija i bezbednosnih agencija, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije.

"Preko KFOR-a, NATO će uvek preduzimati sve neophodne radnje za očuvanje bezbednosti i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, nepristrasno i u skladu sa našim mandatom zasnovanim na rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Dodaje se da će KFOR nastaviti da obezbeđuje bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, jer je to "jedini način da se reše otvorena pitanja i postigne trajno rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG