Linkovi

Kancelarija UN: Stanovnika Srbije za petinu manje do sredine XXI veka


Arhiva - Avion u poletanju, iznad Beograda, 17. avgusta 2022. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Avion u poletanju, iznad Beograda, 17. avgusta 2022. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Regionalna kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za istočnu Evropu i centralnu Aziju ukazala je na projekcije koje predviđaju da će Srbija do sredine 21. veka imati za jednu petinu manje stanovnika, oko 1,4 miliona, a da će do 2041. godine svaka četvrta osoba u Srbiji biti starija od 65 godina.

Pad stanovništva će pogoditi celu državu, ali neće jednako pogoditi sve njene delove, navodi se u saopštenju koje prenosi FoNet.

Do polovine veka, najmanje će pogoditi Beograd koji će izgubiti 3,8 odsto stanovnika, dok će najviše izgubiti jugoistočna Srbija, više od 40 odsto.

Rast svetske populacije koja dostiže osam milijardi ne sme da potisne u drugi plan potencijalno ozbiljne posledice sa kojima bi se države sa sve manjim brojem stanovnika mogle suočiti, ocenila je direktorka Florens Bauer.

Globalno gledano, rast stanovništva je značajno usporen i počeo je da se preokreće u sve većem broju država, većinom u centralnoj i istočnoj Evropi, gde su kombinacija migracija i niskih stopa fertiliteta uticale na smanjenje broja stanovnika, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG