Linkovi

Balkan - deo rešenja migrantske krize?


Konferencija o konsolidaciji evropske ideje na Zapadnom Balkanu,
Konferencija o konsolidaciji evropske ideje na Zapadnom Balkanu,

Na konferenciji o Evropi i Zapadnom Balkanu čula su se mišljenja da se Balkan vraća na mapu zbog migrantske krize i da ima priliku da bude deo problema, ali i deo rešenja.

Danas je u Beogradu održana konferencija o konsolidaciji evropske ideje na Zapadnom Balkanu, a nezaobilazna tema ovog skupa su bile i migracije.

Migracije su ponovo podsetile Evropu i svet da je Balkan na raskrsnici i da može da bude problema, ali i deo rešenja, izjavila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht. Na današnjoj konferenciji o Evropi i Zapadnom Balkanu, Liht je je rekla da zemlje ovog regiona treba da razmotre šta da urade da bi učvrstile put ka EU, i dodala da je priča o ulasku regiona u Evropsku Uniju polako gurana na marginu:

"Očigledno je bilo već cele protekle godine da krize koje jedna za drugom suočavaju EU i njene članice sa mnogim ozbiljnim pitanjima, u stvari vraćaju ovaj region na mapu."

Danas je u Beogradu održana konferencija o konsolidaciji evropske ideje na Zapadnom Balkanu, a nezaobilazna tema ovog skupa su bile i migracije.

Po oceni šefice Pregovaračkog tima Srbije Tanje Miščević, Zapadni Balkan nije u fokusu Evropske unije, a politika proširenja je zanemarena jer postoji zamor od nje. Ona je kao veliki izazov za EU i Zapadni Balkan navela migrantsku krizu koja je, kako je rekla, pokazala da region može da bude deo rešenja:

"Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, takođe mogu biti elemenat odgovoran na mnoga pitanja. Kao što je energetska unija, kao što je globalna strategija spoljne politike i politike bezbednosti. Za koje mislim da ne može Evropska unija napraviti, a da ne uključi promišljanje o Zapadnom Balkanu, i u jednoj, i u drugoj politici, i da se ne konsultuje sa zemljama Zapadnog Balkana."

Na današnjoj konferenciji je predstavljen dokument kluba poslanika Socijaldemokratske partije u nemačkom parlamentu o jačanju evropske ideje u regionu, a poslanik SPD u Bundestagu i autor dokumenta Josip Juratović je kazao da je to papir o tome kako Zapad treba da se postavi prema problemima regiona. On je rekao da je neophodan dogovor oko toga kako će region da ide dalje i upozorio na nedostatak transparentnosti u regionalnoj saradnji političara.

XS
SM
MD
LG