Linkovi

EU: Oštrija kontrola granica prema Balkanu


Mađarska policija sa kosovskim azilnatima koji se ilegalno prešli mađarsko - autrijsku granicu
Mađarska policija sa kosovskim azilnatima koji se ilegalno prešli mađarsko - autrijsku granicu

Granica prema Zapadnom Balkanu, bez obzira na bezvizni režim koji uživaju tamošnje države, biće uskoro snažnije kontrolisana, saopštili ministri unutrašnjih poslova EU

Evropski ministri unutrašnjih poslova zaključili da i prema Zapadnom Balkanu treba primijeniti iste kriterije, kada je riječ o kontroli granica, kao i prema svim ostalim evropskim granicama. Snažnija i detaljnija kontrola, koja bi na snagu trebala da stupi već u skoro vrijeme, a njen cilj je zaustavljanje talasa lažnih azilanata, blokiranje trgovine ljudima i borba protiv terorizma.

U snažnijoj kontroli evropskih granica nema povlaštenih, upozorili su ministri unutrašnjih poslova evropskih članica, koji su nakon skupa u Briselu objavili- granica prema Zapadnom Balkanu, bez obzira na bezvizni režim koji uživaju tamošnje države, biće snažnije kontrolisana i neće biti razlike izmedju akcija FRONTEX-a na Mediteranu i kopnenih granica za balkanskim državama...

"Situacija na Zapadnom Balkanu je postala dramatična - ovdje treba uložiti evropske kapacitete, kao što se radi i na Mediteranu kako bi se smanjio migracijski pritisak. Pgoršanje tamošnje situacije pokazuje da moramo da jasno vodimo računa o svim evropskim granicama, kako bi smo mogli da reagujemo kada je to neophodno", rekao je ministar unutrašnjih poslova Letonije, Rihards Kozlovskis.

"Razgovarali smo i o povećanom prilivu potražilaca azila iz zapadnobalkanskih država, posebno sa Kosova. Ogromna većina zahtjeva za azilom nemaju osnova. Ukupno, prošle godine smo zabilježili porast od oko 45 posto više ilegalnih azilanata iz svih šest država. Sve zajedno 108 hiljada imigranata. Putovao sam u Beograd i Prištinu i razgovarao o ovome. Zahvaljujući Srbiji, Kosovu, okolnim zemljama i Frontex-u, već imamo značajno smanjenje potražilaca azila. Dogovorili smo da, paralelno sa regionalnom saradnjom, moramo da se bavimo ovim problemom u njegovim korijenima i da investiramo u socio-ekonomski razvoj regiona. Tražio sam, pored ovoga, da se države članice posebno pozabave ovim problemom. Pozvao sam i evropsku kancelariju za azil i Frontex da redovno prate i izvještavaju o stanju sa potražiocima azila sa Zapadnog Balkana", naglasio je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

"Svi su se složili da se moramo fokusirati na Balkan sa kojeg dolaze glavne krijumčarske rute. Za ovo moramo da nadjemo rješenje i zadovoljna sam da će se ovo pitanje naći i na dnevnom redu ministara spoljnih poslova... i evropski komesar je pominjao da Frontex treba da kontroliše istočne granice, kao i granicu izmedju Srbije i Madjarske gdje se mora osnažiti kontrola", poručila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije, Johanna Mikl-Lejtner.

Sada države članice, zajedno sa Evropskom komisijom, imaju hitan domaći zadatak da odrede parametre po kojima će se vršiti kontrola ili, druga opcija: bez parametara, kontroli podležu svi koji prelaze vanjsku granicu- novinare je interesovalo šta će presuditi kada granični policajci zaustavljaju nekoga: bolja kože, zemlja iz koje dolazi, njegova religija, ime? Još je rano o tome govoriti, kažu u Savjetu, najavljujući da će parametri uskoro biti uspostavljeni i da će snažnije kontrole vanjskih granica, uključujući i one prema Zapadnom Balkanu, početi najkasnije do juna ove godine.

XS
SM
MD
LG