Linkovi

Uspešna godina za integraciju Balkana


Srbija je otvorila prva poglavlja na posljednjoj etapi približavanja EU, Crna Gora napredovala kroz pregovore sa Briselom, a od vojnog saveza krajem godine dobila pozivnicu da se pridruži Alijansi

Prošla godina je za zemlje regiona, kada je riječ o evropskim ali i atlantskim integracijama integracijama, bila uspješna. Sa druge strane, pod pritiskom migrantske krize, i Evropljani su shvatili da region jeste adresa partnera i dio rješenja.

Godina je za Srbiju počela u znaku nastavka dijaloga sa Prištinom. Evropska strana je jasno naglasila: od toka dijaloga i primjene dogovorenog, zavisiće i odluka o početku pregovora sa Beogradom o prijemu u EU.

U isto vrijeme, proljeća godine koja izmiče, Crna Gora je otvorila dva nova poglavlja o porezima i spoljnim poslovima, čime je otvoreno 18 od ukupno 35 poglavlja pregovora o prijemu u EU. Potom, u junu još dva nova poglavlja, čime se Crna Gora dokazala kao zemlja koja medju kandidatima najbrže i najuspješnije napreduje kroz pregovore...

"Pregovori teku zajedno sa napretkom na polju vladavine zakona i povrdjujemo da je tu proteklih mjeseci učinjen ozbiljan napredak", rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nakon ljetnje pauze, pregovarači Beograda i Prištine su konačno uspjeli da se dogovore- sve utvrdjeno Briselskim sporazumom mora se i provesti u djelo.

Migrantske plima, prebačena sa mediterana na kopneni put preko Balkana, pogodila je i region. Uspješno bavljenje izbjeglima, koji preko Srbije idu ka Uniji, prepoznato je, uz ukupne refrome zemlje, i u godišnjem izvještaju EK o napretku država Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama.

Srbija preduzima krupne korake na evropskom putu što čini bližim otvaranje prvih poglavlja završnih pregovora o prijemu. Srbija je dovršila akcioni plan vladavine zakona, postigla sporazume sa Kosovom, te preduzela korake da osnaži veze na regionalnom nivou. Zemlja je na putu ambicioznih ekonomskih reformi, istovremeno, baveći se nezapamćenom plimom izbjeglica, pod nezabilježenim okolnostima. Sad treba graditi na postignutom - posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije, pravosudju, slobodi govora, javnoj upravi i ekonomiji. Jednako važna je normalizacija odnosa sa Kosovom.

O Crnoj Gori je rečeno da je ta zemlja načinila napredak u procesu pregovora o prijemu, uključujući otvaranje osam poglavlja pregovora. Ovo je bilo moguće zahvaljujući napretku u vladavini prava. Sa druge strane, rezultati u borbi protiv
korupcije i organizovanog kriminala ostaju ograničeni, upozorila je Komisija, koja je pozvala na puni dijalog vlasti i opoziciju, dijalog koji mora da se vodi unutar parlamenta.

Početkom decembra NATO ministri spoljnih poslova jednoglasno su odlučili da Crnoj Gori upute pozivnicu za završne pregovore o članstvu.

"Dobrodošla Crna Goro".

Ove riječi dobrodošlice Crnoj Gori, koje je uputio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, došle su nakon što je ministarski NATO skup potvrdio da sa Podgoricom može da započne proces pridruženja.

"Danas smo načinili jos jedan korak ka punoj integraciji Evrope i zajedničkoj odbrani pozivajući Crnu Goru da nam se priključi i praveći mjesto za nju unutar euro-atlantske zajednice, osiguravajući vrijednosti. Time smo i potvrdili i NATO politiku otvorenih vrata", naglasio je američki državni sekretar Džon Keri.

"Vjerujem da je ova pozivnica veliko ohrabrenje svim zemljama koje žele da se pridruže NATO, da je posebno dobra vijest za zapadni Balkan jer još jedna od država, kao dio NATO, znači snažno pojačanje sigurnosti i stabilnosti cijelog regiona", naglasio je crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

Nedugo potom, Srbija konačno otvara prva poglavlja pregovora sa EU, čime započinje novu fazu integracijskog procesa..

"Premijer Vučić je zemlju doveo na veoma dobar put provodeći nepopularne reforme. Važno je da oni sada daju dopinos regionalnoj stabilnosti. Zato je pozitivno da se danas otvaraju poglavlja pregovora, što Austrija već mjesecima podržava", rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Sebastijan Kurc.

Bez sumnje,Srbiju sada čeka ozbilja i napora rad, godine intenzivnih pregovora sa EU, ukupno 35 pregovaračkih poglavlja medju kojima, sam dobrosusjedskih odnosa, Brisel posebnu pažnju poklanja i pitanju vladavine prava. U Evropskoj komisiji se nadaju da bi se ta poglavlja, 23 i 24, mogla otvoriti već u prvoj polovini 2016. Težak rad je i pred ostatkom regiona kojem bi naredna godina trebala da bude ozbiljan iskorak u reformama i približavanju evropskim standardima.

XS
SM
MD
LG