Linkovi

Balša Božović podneo krivičnu prijavu protiv ministra policije


Zgrada Skupštine Srbije u subotu, 13. apila kada je održan protest "1 od 5 miliona", Foto: VOA
Zgrada Skupštine Srbije u subotu, 13. apila kada je održan protest "1 od 5 miliona", Foto: VOA

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović podneo je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog neovlašćenog upada pripadnika Žandarmerije u zgradu Skupštine Srbije u subotu, 13. apila, kada je održan protest "Jedan od pet miliona".

Božović je optužio Stefanovića da je prekršio član 71. Zakona o Narodnoj skupštini prema kome pripadnici policije ne mogu da uđu u parlament bez saglasnosti generalnog sekretara Narodne skupštine, kao i da je počinio krivično delo prekoračenja službenog ovlašćenja i nesavesnog rada službi.

"Stefanović nije govorio istinu da je MUP imao poziv generalnog sekretara da uđu u skupštinu. Žao mi je što skupštinska služba danas nije izašla u susret da prezentuje dokazni materijal o tome", rekao je Božović na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine.

Božović je pozvao Tužilaštvo da reaguje na prijavu i preispita dokazni materijal i naveo da su to video zapisi koji, tvrdi, pokazuju da niko iz Skupštine nije znao šta se dešava.

Božović tvrdi i da generalni sekretar nije imao informacije o broju pripadnika Žandarmerije u parlamentu, kao i da se nije znalo ko je poslao policiju i na osnovu koje procene rizika.

"MUP kao deo izvršne vlasti je 13. aprila pod oružanom opsadom držao zakonodavno telo što je veoma blizu državnog udara", dodao je Božović.

Zvaničnici negiraju tvrdnje poslanika DS

Povodom ovih tvrdnji reagovali su zvaničnici, pa tako generalni sekretar skupštine Srđan Smiljanić kaže da Božović ne poznaje Zakon o Skupštini, a državni sekretar MUP Milosav Miličković navodi da poslanik DS obmanjuje javnost.

I Smiljanić i Miličković navode da su pripadnici MUP ušli u zgradu u skladu sa Zakonom o Narodnoj skuštini, pri čemu Smiljanić dodaje da je dao saglasnost da pripadnici policije uđu u skupštinsko zdanje.

"Povodom neistinitih navoda narodnog poslanika Balše Božovića, iznetih na konferenciji za novinare, ističem da je sramotno što moram opet da ponovim da sam dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu Narodne skupštine", naveo je u saopštenju dostavljenom medijima Smiljanić.

Miličković, tvrdeći da poslanik DS iznosi neistine, potvrdio je u saopštenju za medije da je dao saglasnost pripadnicima Ministarstva da uđu u zgradu skupštine.

U subotu novi protest i dalji koraci

Kako je najavio Božović, Savez za Srbiju će u subotu, 20. aprila, na protestu saopštiti dalje korake u vezi sa zahtevima tog dela opozicije koje su uputili predstavnicima vlasti.

"Mi se pridržavamo onog što smo rekli, a rok za ispunjenje zahteva je petak uveče. Videćemo da li će do tada biti izmena", rekao je Božović novinarima u Narodnoj skupštini upitan da prokomentariše to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da neće biti odgovora na zahteve SzS i poručio da je parlament jedini prostor za dijalog.

Božović je naveo da je SzS podneo racionalne zahteve koji se odnose, pre svega, na slobodne i poštene izbore.

"Kada su u pitanju RTS i REM zaključili smo da su to institucije koje su najviše uticale na medijske neslobode i medijski mrak u Srbiji. SzS ne čudi što je predsednik Srbije u startu odbio sve zahteve", rekao je Božović i ocenio da je to neozbiljno.

"Od vlasti zavisi da li će opozicija učestvovati na narednim izborima i da li će građani menjati vlast na izborima ili na neki drugi način", zaključio je Božović.

XS
SM
MD
LG