Linkovi

Kolačima do novog početka


U Americi su pokrenuti različiti programi obuke koji omogućavaju bivšim zatvorenicima,da ponovo stanu na noge i započnu novi život.

“Together We Bake” ili “Pecimo kolače zajedno” je program obuke bivših zatvorenica da prave i prodaju kolače.

Obuka traje 10 nedelja, a započele su je pročetkom godine dugogodišnje prijateljice Triša Sabatini i Stefani Rajt.

“Ja sam bila socijalni radnik, a moja prijateljica je majstor za pravljenje kolača. Odlučile smo da udružimo snage. Ovo nam je treća grupa. Prva dva kursa uspešno je završilo 16 žena” kaže Stefani Rajt.

Jedna od njih je 45-godišnja Teri Geret koja priznaje da joj je program “Together We Bake” preokrenuo život. Nastavila je da uči, ali sada kako bi stekla diplomu srednje škole. Istovremeno, u okviru programa, pomaže novoj grupi žena da slede njen primer.

Ja nadgledam proces pripreme testa. Njima je to veliki podsticaj. Fokusirane su na nešto što mogu da postignu. Počnete sa malo, sve više se usavršavate i za pet godina ste na cilju” kaže Teri Geret.

Redžina Bird se pridružila programu pre nekoliko nedelja. Ona se nada da će jednoga dana negde moći da otvori restoran, nešto o čemu nije mogla ni da sanja kada je prošle godine izašla iz zatvora.

“Bilo mi je jako teško da dobijem bilo kakav posao zbog prekršaja koji sam počinila. Bila sam bez ikakvog samopouzdanja i u depresiji” priznaje Redžina Bird.

Program obuhvata i seanse na kojima žene govore o svojim iskustvima, uče kako da komuniciraju i obučavaju se za neka radna mesta.

Naučila sam da budem otvorenija, jer sam ovde okružena ženama koje su isto grešile kao ja i to ostavile iza sebe. Pokušavam da budem bolja osoba” kaže Džejmi L Vajthed.

Koosnivač programa Triša Sabatini kaže da zajedničko pečenje kolača prosto nameće spoznaju da svako zaslužuje još jednu šansu. Da površnim pogledom ne možete znati kroz šta neko prolazi i koliko je snage potrebno za životne promene. Program pruža i materijalnu dobit.

“Dolazimo ovde da kupujemo kolačiće kako bi pomogli program "Pečemo zajedno" kaže Kerin Moran, jedna od mušterija.

Sa tom vrstom ohrabrenja i podrške, te žene znaju da se njihov rad isplati i da imaju ono što je potrebno za uspeh u životu.
XS
SM
MD
LG