Linkovi

Počeo Ramazanski bajram


Članovi Muslimanskog bratstva i pristalice smenjenog predsednika Morsija nastavljaju proteste u Kairu.

Na početak ramazanskog Bajrama, hiljade pristalica svrnutog egipatskog predsednika obeležile su praznik u protestnim kampovima u Kairu uprkos upozorenju vlasti da se razidju.

Muslimani širom sveta proslavljaju Ramazanski bajram, praznik koji označava kraj svetog meseca Ramazana.

Vernici su se okupili u džamijama u Indoneziji, zemlji sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu, kako bi započeli proslave. U Egiptu, hiljade pristalica svrnutog predsednika Morsija su proslavile Bajram u protestnim kampovima u Kairu, uprkos upozorenju vlasti da napuste te lokacije.

Morsijevi protivnici takodje su se okupili na trgu Tahrir, dan pošto je privremeni predsednik Adli Mansur saopštio da napori medjunarodnih posrednika da se prebrodi politički jaz u Egiptu – nisu uspeli. Mansur je za neuspeh razgovora okrivio Morsijevo Muslimansko bratstvo.

SAD i EU izrazili su zabrinutost navodeći da su političke podele dovele do nestabilne situacije u kojoj bi moglo da nastane novo krvorproliće. U zajedničkom saopštenju, američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton ocenili su da dve strane moraju moraju da prekinu “opasnu blokadu političkog procesa” i primene “konkretne mere za izgradnju poverenja.”
XS
SM
MD
LG