Linkovi

Bajden u prvoj poseti Turskoj posle pokušaja puča


Potpredsednik SAD Džozef Bajden

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, koji će sjutra posjetiti Tursku, biće najviši zapadni zvaničnik koji će boraviti u toj zemlji od neuspješnog puča 15. jula. Mnogi Turci su gnijevni zbog, kako smatraju, izostanka solidarnosti u zapadnim zemalja, koje pak strahuju da je Ankara otpustila ili suspendovala gotovo 80 hiljada vladinih službenika i vojnika od vojnog udara.

Turska se posle pokušaja vojnog udara, tokom kojeg je prvi put bombardovana zgrada parlamenta, suočila sa nizom terorističkih napada, poput krvoprolića u subotu na jednoj kurdskoj svadbi u Gaziantepu. Tokom posjete toj zemlji, potpredsjednik Bajden će imati sledeću misiju:

“Potpredsjednik će prije svega naglasiti nastavak snažne podrške našim saveznicima u Turskoj. Riječ je o zemlji koja se očigledno suočava sa mnogo stvari”, najavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Pojedini analitičari kažu da većina ljudi u Turskoj smatra da su Sjedinjene Države i Evropska unija bili previše kritični u pogledu odgovora Ankare na traumatični vojni udar.

“Turska javnost se pita zašto je dugogodišnjem savezniku Turske trebalo toliko dugo vremena da izrazi solidarnost i pokaže je kroz posjetu zemlji. To se odnosi i na Evropsku uniju”, smatra Kemal Kirisči iz Insituta Brukings.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je islamskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama, da je planirao puč i zahtijeva od Vašingtona da ga izruči.

"Mi pitamo Ameriku: Zar nismo strateški partneri? Zar nemamo sporazume o izručenju? Ako je to slučaj, kada vi tražite izručenje terorista, mi ne pitamo za dokumenta.”

Gulen je u svom kompleksu u Pensilvaniji rekao Glasu Amerike da nije umiješan u pokušaj vojnog udara, osudivši nasilje. Gulenov advokat Rid Vingarten je pak poručio:

“Bilo bi užasavajuće i bez presedana ako bi Sjedinjene Države stavile jednog bolešljivog, gotovo osamdesetogodišnjaka u avion i vratile ga u sredinu gdje cjelokupna turska vlada govori užasne stvari o njemu.”

Bajden će u Ankari vjerovatno da ponovi ono što je portparol Bijele kuće objasnio juče:

Sjedinjene Države i Turska imaju sporazum o izručenju više od 30 godina.

Ernest je najavio da će zvaničnici američkog Sekretarijata za pravosuđe otputovati ove nedelje u Tursku da bi razmotrili pojedine prikupljene dokaze. Takođe je dodao da će Vašington da donese odluku na osnovu dokaza i odredbi sporazuma.

XS
SM
MD
LG